Neskatoties uz straujo Covid-19 gadījumu pieaugumu, naktsdzīve Rīgā plaukst un zeļ (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ballīte. Ilustratīvs attēls
Ballīte. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Visām sabiedriskās ēdināšanas iestādēm un izklaides vietām noteikts - darbs jābeidz līdz attiecīgi plkst. 2 vai 24. Neskatoties uz to, ka vasaras nogalē policija veikusi vairākus reidus un konstatējusi pārkāpumus, turklāt pēdējās nedēļās strauji pieaug saslimstība ar Covid-19, joprojām ne visi uzņēmēji ir godprātīgi, vēstīja Latvija Televīzijas raidījumā "Aizliegtais paņēmiens".

Pašlaik Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkst būt atvērtas līdz plkst. 2, savukārt izklaides vietas, tostarp naktsklubi - līdz pusnaktij. Tiesa, ne visi to ievēro un atsevišķās vietās plaši apmeklētas ballītes notiek arī pēc atļautā laika.

Raidījumā min divus spilgtus piemērus - "Violet" un "8 Lounge". "Aizliegtais paņēmiens" bija klāt, kad klubus apmeklēja gan Valsts policija, gan Rīgas pašvaldības policija. Kaut gan "Violet" savā būtībā ir naktsklubs, līdz ar to varētu strādāt līdz plkst. 24, tas reģistrēts arī kā ēdinātājs, līdz ar to var strādāt divas stundas ilgāk. Lai pagarinātu atļauto darba laiku, šādi rīkojušies daudzi, norāda raidījumā.

2. oktobrī klubā notika saksofona vakars, pasākuma reklāmās bija piebilde "safety first" - drošība pirmajā vietā. Pasākuma aprakstā bija arī piebilde: "Viss, kas nenogalina - padara stiprākus!!! Darbojamies saskaņā ar likumu, pret Covid-19!!!"

Saksofonists, kurš uzstājās klubā, raidījumam sacīja, ka beidzis spēlēt ap pusnakti. Viņš aizgājis ap vieniem pusdiviem un, kas pēc tam noticis, nezina.

Videoierakstā redzams, ka saksofonists spēlē, ļaužu klubā daudz un neviens projām netaisās. Tiesa, video tapis plkst. 2.27. Kluba personāls arī apmeklētājiem nenorāda, ka būtu laiks telpas atstāt.

Dažas minūtes vēlāk notikuma vietā ieradās vairākas policijas vienības. Klubā atradās arī kādreizējais policists, tagad jursits un kluba konsultants drošības jautājumos Armands Logins. Vēlāk, telefonsarunā ar "Aizliegto paņēmienu", Logins sacīja: "Neteikšu, ka pārstāvis, es viņiem esmu izstrādājis iekšējās kārtības noteikumus."

Viņš arī nenoliedza, ka atradās klubā, kad tajā ieradās policija. 

"Man bija tikšanās ar valdes priekšsēdētāju," Logins atbildēja uz jautājumu, vai bijis tajā pēc diviem naktī. Vaicāts, vai valdes priekšsēdētājai sacījis par to, ka nav labi strādāt pēc diviem naktī, Logins sacīja, ka esot to "norādījis".

Uz jautājumu, kā to norādījis, Logins atbildēja: "Tādā ziņā, ja viņa neievēros to, kas ir noteikts saistībā ar normatīvo aktu regulējumu, tad diemžēl mūsu sadarbība būs jāpārtrauc."

Valdes priekšsēdētāja, uzņēmēja Inese Zumente, esot atbildējusi, ka "cenšoties ievērot normatīvos aktus" un ka tas esot "privāts pasākums", viņš sacīja raidījumā.

Zumente "Aizliegtajā paņēmienā" nenoliedza, ka pasākums noticis, taču juridiski viss esot bijis kārtībā. 

"Es saprotu to likumu un esmu konsultējusies ar juristiem, tātad nedrīkst pārdot alkoholu un ēdienu pēc pulksten diviem, pareizi, vienalga, kā mēs sevi nosaucam. Mēs šo neesam pārkāpuši - tusiņš, skaļa mūzika, nekur likumā tas nav atrunāts," viņa teica.

Proti, pulksten 2 uzņēmums izslēdz kases aparātus, izbeidz saimniecisko darbību un tas pārtop par privātu pasākumu.

Zumente gan iebilda, ka "nav vienalga", cik cilvēkus aicinot, un ka "mēs ievērojam noteikumus". 

Pasākums bijis privāts, jo pēc plkst. 2 klubs izīrēts kādai personai dzimšanas dienas svinībām. Kurš bijis svinētājs, Zumente raidījumā neatklāja.

"Mēs nedrīkstam to atklāt," viņa sacīja, norādot, ka sazinājusies ar cilvēku, kurš bija noīrējis zāli un "viņš nevēlējās būt publisks".

Vaicāta, vai turpinās šādu praksi, Zumente atbildēja ar pretjautājumu: "Kā jūs domājat?"

Policijā "Aizliegtajam paņēmienam atklāja", ka uzņēmuma darbinieki un amatpersonas negribēja sadarboties.

"Viņi nesniedza liecības, kā arī atteicās beigt darbības ar kases sistēmu," pastāstīja VP Rīgas reģiona pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas priekšnieks Dmitrijs Jarovs.

Viņš arī atklāja, ka uzsākts administratīvā pārkāpuma process par epidemioloģisko normu neievērošanu un saistībā ar kases aparātu darbību.

Dienu vēlāk "Aizliegtais paņēmiens" apmeklēja nakstlokālu "8 Lounge". Uz ielas sastaptie cilvēki norādīja, ka vajadzēs skaidru naudu, jo pēc diviem ar karti norēķināties nevar. Tā vietā, lai klubā iekšā dotos žurnālisti, to izdarīja RPP darbinieki.

Klubā redzētais bija līdzīgs tam, kas notika "Violet". Kāds policijas iefiltrēts apmeklētājs arī bija veicis kontrolpirkumu jau pēc diviem naktī un noskaidrojis - pēc diviem naktī pa skaidru naudu var iegādāties alkoholu. Tiesa, čeks viņam netika izsniegts.

Uz vietas bija arī kluba īpašnieks Jans Fjodorovs, kurš policijai skaidroja, ka drīz jau būtu vērušies ciet un nevarot cilvēkus tā pēkšņi mest ārā. Viņš arī taisnojās, ka pusdivos ejot pie visiem galdiņiem un sakot - klubs strādā līdz diviem.

"Aizliegtā paņēmiena" rīcībā ir arī informācija, ka "8 Lounge" ļauj attālināti pasūtīt alkoholu. Pēc plkst. 22 valstī tas ir aizliegts.

Lai to pārbaudītu, žurnālisti pēc desmitiem vakarā no bāra piegādes mājaslapas pasūtīja vīnu. Zvanu no piegādes saņēma plkst. 22.48, tajā apstiprināja, ka pasūtījums saņemts un tiks piegādāts stundas laikā. Neilgi pirms pusdivpadsmitiem tas bija klāt.

Sarunā ar "Aizliegto paņēmienu", Fjodorovs norādīja, ka vakarā, kad bārā ieradās policija, "nekas neturpinājās, jo mēs aizvērāmies divos".

"Bet bija tā, ka mums bija dzimšanas dienas svinības un viesi vienkārši palika kādas 10 minūtes pāri, bet viss jau bija samaksāts, kases bija aizvērtas. Vienkārši mēs visiem viesiem pateicām, ka vajag jau iet mājās," sacīja Fjodorovs.

Bāra menedžeris Ross Roberts Stepānovs piekrita, ka esot normāli, ja cilvēki ēdināšanas uzņēmumos paliek nedaudz ilgāk, sakot, ka "bija inerce un neko nevarēja apturēt".

Saistībā ar šo gadījumu uzsākta administratīvā lietvedība par epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu un sagatavoti divi materiāli - viens par čeka neizsniegšanu, kas nosūtīts Valsts ieņēmumu dienestam, un par iespējamu nodarbināšanu bez darba līguma, kas nosūtīts Valsts darba inspekcijai, raidījumā pastāstīja RPP pārstāvis Toms Sadovskis.

Savukārt runājot par alkohola tirgošanu piegādei, Stepānovs sacīja, ka viens no viņa bārmeņiem to izdarījis "inerces gadījumā" - esot pierasts, ka strādā līdz diviem. 

"Tā vienkārši ir iekšējā kļūda, ko mēs paši no savas puses sakārtojām," viņš piebilda.

Pārkāpumi naktsklubu darbībā esot galvenokārt Rīgā. Citās Latvijas lielajās pilsētās klubi esot paklausīgi, vēstīja raidījumā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu