"Sabiedrība ir nogurusi no ierobežojumiem." Eksperti komentē straujo Covid-19 izplatību Latvijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aicinājums ievērot distanci.
Aicinājums ievērot distanci. Foto: Paula Čurkste/LETA

Covid-19 izplatības ierobežošanā izšķiroša nozīme ir sabiedrības attieksmei, nevis kontroles pastiprināšanai, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atzina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvis Latvijā Uldis Mitenbergs.

Viņa ieskatā, Covid-19 apkarošanā joprojām svarīgs nosacījums ir minimālo epidemioloģisko prasību ievērošana. Tajā pašā laikā eksperts atzina, ka sabiedrība ir nogurusi no ierobežojumiem, tāpēc cilvēki neievēro fizisku distanci un mēdz pulcēties.

"Vīruss nav mainījies, bet ir mainījusies mūsu uzvedība. Mediķu ieteikumi kopš pavasara nav mainījušies. Var pastiprināt kontroli, tomēr izšķiroša būs sabiedrības attieksme," uzsvēra PVO pārstāvis.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Jurijs Perevoščikovs piebilda, ka viens no pasākumiem, kā ierobežot Covid-19 izplatību, ir ievērot distanci, tostarp darba vietā.

"Var strādāt distancēti, maiņās, samazinot cilvēku skaitu, kas strādā vienā telpā, ievērot higiēnu. Iesakām darba devējiem ieskatīties SPKC mājaslpā, kur ir publicēti ieteikumi. Tāpat ir jāskaidro cilvēkiem, ka ar slimības simptomiem nedrīkst iet uz darbu," skaidroja Perevoščikovs.

Perevoščikovs arī pauda, ka Latvijā joprojām varam kontrolēt vīrusa izplatību, ko apliecina tas, ka saslimstības rādītāj ir 2,5 reizes mazāki nekā vidēji Eiropā, pozitīvo testu īpatsvars no visiem testiem pagājušajā nedēļā ir 2,2%, bet pēc jaunajām rekomendācijām par robežu, kad slimības izplatību uzskata par strauju un nekontrolētu, uzskata 4%.

Tukrlāt epidemiologi joprojām spēj atklāt inficēšanās avotu lielākajā daļā gadījumu - pagājušajā nedēļā tie bijuši 80%, norādīja SPKC pārstāvis.

Jau ziņots, ka, veicot 2169 Covid-19 izmeklējumus, aizvadītajā diennaktī reģistrēti 95 jauni inficēšanās gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati. Savukārt viens pacients ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi miris.

Pagājušajā diennaktī 4,3% no visiem testiem bijuši pozitīvi. SPKC iepriekš skaidrojis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Pagājušās diennakts laikā reģistrēta arī trīs saslimušo atveseļošanās no Covid-19, tādējādi līdz šim izveseļojušās 1325 personas.

Kopumā Latvijā veikti 364 012 Covid-19 izmeklējumi, bet saslimušas 2765 personas.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējās diennakts laikā stacionēti pieci pacienti ar Covid-19. Kopumā stacionāros ārstējas 65 pacienti, no kuriem 59 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet seši ar smagu slimības gaitu. Līdz šim no stacionāra izrakstīti 247 pacienti, starp kuriem ir gan atlabušie, gan mirušie.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu