Līdz šim noteikti zināms par vienu Covid-19 inficēšanās gadījumu sabiedriskajā transportā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lai mazinātu Covid-19 izplatību, mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ir obligāta, un par tā nelietošanu varēs neielaist transportā vai izsēdināt no tā.
Lai mazinātu Covid-19 izplatību, mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ir obligāta, un par tā nelietošanu varēs neielaist transportā vai izsēdināt no tā. Foto: Zane Bitere/LETA

Epidemiologiem līdz šim noteikti zināms par vienu gadījumu, kad cilvēks ar Covid-19 inficējies, braucot sabiedriskajā transportā, LTV raidījumā "Šodienas jautājums" pastāstīja Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Vasarā un rudenī aprakstīti vismaz divi gadījumi, kad, visticamāk, cilvēki inficējušies sabiedriskajā transportā.

"Tas nav biežākais veids, kā cilvēki var iegūt šo infekciju," sacīja Perevoščikovs. Viņš arī piebilda, ka šo gadījumu skaits varētu būt nedaudz lielāks, un šis viens ir pierādīts.

Epidemiologs atgādināja, ka visbiežāk cilvēki inficējas vietās, kur ir ilgstošs kontakts - darbavietās, izglītības iestādēs un ģimenēs. Tāpat dažreiz inficējas sporta pasākumos un ārstniecības iestādēs.

Perevoščikovs uzsvēra, ka, izmantojot mutes un deguna aizsegus sabiedriskajā transportā, pirmkārt, no iespējamās inficēšanās pasargā apkārtējos.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītājs Uldis Mitenbergs raidījumā norādīja, ka, salīdzinot ar pavasari, ir labāk zināms, kā notiek inficēšanās. Viņš norādīja, ka visbiežāk citus aplipina simptomātiski vai presimptomātiski cilvēki, kontaktam jābūt ciešam un salīdzinoši ilgstošam.

"Fizikā distancēšanās, roku higiēna un respiratorā higiēna kombinācijā ar precīzu, mērķētu testēšanu, gadījumu atrašanu, izolāciju, kontaktu izsekošanu un karantīnu ir tie pasākumu, kas nepieciešami, lai mēs varētu pandēmijas izplatību apturēt," norādīja PVO pārstāvis.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu