Protestētāji Portlendā nogāž bijušo ASV prezidentu statujas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Protestētāji ASV Oregonas štata Portlendas pilsētā ir nogāzuši bijušo ASV prezidentu Teodora Rūzvelta un Ābrama Linkolna statujas, pamudinot pašreizējo prezidentu Donaldu Trampu uz aicinājumiem ieslodzīt šos demonstrantus cietumā.

"Ielieciet šos dzīvniekus cietumā, tagad," Tramps pirmdien ierakstīja vairākos tvītos pēc tam, kad bija uzzinājis par Rūzvelta un Linkolna statuju nogāšanu svētdienas vakarā.

"Radikāli kreisie tikai zina, kā izmantot ļoti dumjos 'vadības' muļķus. Tas ir [Džo] Baidens! Likumību un kārtību!" piebilda Tramps.

Protestētāji, kuru skaitu policija lēsa ap 300, bija sapulcējušies Portlendā, kur vairāk nekā četrus mēnešus gandrīz katru dienu notikuši protesti pret rasismu, lai piedalītos "Iedzimto tautu niknuma dienā" pirms pirmdien atzīmējamās Kolumba dienas.

Līdzīgos protestos, kas notikuši pēdējos mēnešos kā reakcija uz afroamerikāņa Džordža Floda nāvi, ir nogāztas konfederātu līderu un citu ASV prezidentu statujas, kas saistītas ar verdzības vēsturi.

Policija pavēstīja, ka protestētāji Portlendā devušies gājienā uz Oregonas Vēstures biedrības ēku, kur viņi izsituši logus un iemetuši iekšā trīs aizdegtas signālraķetes, nodarot nelielus postījumus. 

Tramps savā tvītā paziņoja, ka demonstranti "izmantojuši muļķus", un aicināja pilsētas vadību "ataicināt federāļus", kas atjaunotu kārtību.

Portlendas mērs Teds Vīlers nosodīja šo vadrarbību kā "neķītru" un sacīja, ka tā novērsusi uzmanību no Kolumba dienas, kura ASV indiāņiem ir apspiestības atgādinājums.

Portlendas policijas priekšnieks Čaks Lovels paziņoja, ka saistībā ar šīm nekārtībām tika aizturēti trīs cilvēki. Viņš sacīja, ka protestētāji vispirms ar automašīnu nogāzuši Rūzvelta statuju, bet pēc tam ķērušies klāt Linkolna statujai. 

Protestos Portlendā iepriekš tika nogāztas divu citu ASV eksprezidentu statujas. Viens no viņiem bija Tomass Džefersons, kurš bijis vairāk nekā 600 vergu īpašnieks, bet otrs bija Džordžs Vašingtons, kuram arī piederēja vergi.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu