Par deviņiem eiro palielina NMPD brigādes maksas izsaukuma cenu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NMPD automašīna.
NMPD automašīna. Foto: Evija Trifanova/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu maksas izsaukums turpmāk izmaksās 71,62 eiro līdzšinējo 62,20 eiro vietā, paredz otrdienas valdībās sēdē atbalstītie grozījumi dienesta maksas pakalpojumu cenrādī.

Veselības ministrijā piekodināja, ka izmaiņas neskar iedzīvotājus, kuriem nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.

NMPD pakalpojuma cenrāža izmaiņas neattiecas uz dienesta pamatfunkciju veikšanu. Dienesta pamatfunkcija ir neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana iedzīvotājiem smagu, dzīvību apdraudošu veselības problēmu gadījumā. Arī turpmāk izsaukumi pie pacientiem, kuriem ir nopietnas veselības problēmas un ir apdraudēta cilvēka dzīvība, ir bez maksas.

Tikmēr NMPD maksas pakalpojumu cenrādī veiktas izmaiņas, pielāgojot to faktiskajām izmaksām. Maksas pakalpojumu cenrādis pamatā attiecas uz iestādēm un uzņēmumiem, kuriem noteiktās situācijās nepieciešams piesaistīt dienesta medicīniskos resursus. Maksas pakalpojumi, ko NMPD sniedz iestādēm un uzņēmumiem, ir, piemēram, mediķu dežūras masu pasākumos, plānveida medicīniskā transportēšana, pirmās palīdzības pasniedzēju apmācības.

NMPD sniegto maksas pakalpojumu izmaksas ir palielinājušās līdz ar NMPD darbinieku darba samaksas palielinājumu. Atlīdzības apmēra izmaiņas ietekmē gandrīz visu pakalpojumu izmaksu apmērus. Pieaugušas arī izmaksas par licencēm un programmām, kā arī medicīniskā aprīkojuma un informācijas tehnoloģiju gada izmaksas. Līdz ar to bija nepieciešams pārskatīt arī maksas pakalpojumu cenrādi, lai dienestam nerastos zaudējumi, skaidroja VM.

Ministrijā atgādina, ja situācija nav neatliekama, bet persona tomēr uzstāj uz brigādes nosūtīšanu, tad dienests izsaukumu var veikt tikai kā maksas pakalpojumu un tikai tad, ja to pieļauj operatīvā situācija. Diennaktī kā maksas pakalpojums tiek veikti astoņi līdz desmit šādi izsaukumi.

Zvanītājs tiek informēts par samaksu jau izsaukuma pieteikšanas laikā, un viņš apstiprina pakalpojuma saņemšanu, savukārt izrakstītais rēķins tiek nosūtīts pa pastu. 

Jaunais maksas pakalpojumu cenrādis stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu