"Mēs tiešām nezinām, kas mūs sagaida nākošajā nedēļā." Dumpis komentē jaunos ierobežojumus (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Mēs nezinām, kā Covid-19 izplatība Latvijā mainīsies tuvākajā nedēļā, tādēļ pašlaik nevar vērtēt, vai jaunie ierobežojumi ir pārāk vāji vai pārāk stingri, LTC raidījumā 1:1 sacīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Pēdējās nedēļās strauji pieaugusi Covid-19 izplatība, kas varētu likt domāt - sācies otrais vilnis. Taču Dumpis norādīja, ka tas nav gluži tik vienkārši.

"Mēs redzam pirmo vilni, kurš turpinās tādā ziņā, ka vienkārši tik noņemti ierobežojumi. Par otro vilni varētu runāt tad, ja vīruss būtu pazudis," sacīja infektologs, kā piemēru minot gripu, kas ir sezonāla. "Šeit mēs redzam vienkārši, kā vīruss pakļaujas ierobežojumiem."

Vaicāts, vai straujais kāpums nozīmē, ka kaut kas ir palaists garām, Dumpis atgādināja, ka līdzīga situācija nesen bijusi kaimiņvalstīs un ka "tas liecina par vīrusa dabu".

"Šie uzliesmojumi ir pēkšņi, cilvēki lielā skaitā, tā saucamā superizplatība, kas saistīta ar noteiktām vietām," stāstīja speciālists, piebilstot, ka "mūsu lēciens neatšķiras no citu valstu lēcieniem".

Runājot par šodien pieņemtajiem ierobežojumiem, Dumpis sacīja, ka tas ir politisks process, kurā tiek pieņemti kompromisi. Viņš norādīja, ka strīdēties varētu par katru jautajumu.

"Jāsaprot, ka šādus dokumentus rada vairākas ministrijas. Es neteikšu, ka pa vāju. Neteikšu arī, ka pa stipru, jo mēs tiešām nezinām, kas mūs sagaida nākošajā nedēļā," norādīja infektologs, piebilstot, ka jāņem vērā arī slimnīcu kapacitāte - tās dēļ jāmēģina nepieļaut, ka inficēto skaits kļūst tikpat augsts kā vidēji Eiropā.

Kaut gan šobrīd slimnīcās ir brīvas gultasvietas, Covid-19 izplatībai pieaugot, tās varētu tikt aizņemtas, kas savukārt kaitētu pacientiem ar citām saslimšanām, sacīja Dumpis.

Taču šis nav vienīgais iemesls, kāpēc nepieciešami ierobežojumi. "Šī proaktīvā darbība arī iepriekš mums atmaksājās," teica infektologs, paužot cerību, ka tā atmaksāsies arī tagad.

Vaicāts, vai, ņemot vērā to, ka citviet Eiropā smago saslimšanas gadījumu un nāves gadījumu skaits ir zemāks nekā pavasarī, ir pamats domāt, ka vīruss ir mainījies, Dumpis pauda, ka tie ir "pavirši spriedelējumi".

"Paies kāds laiks, jāsaprot, ka pirmie slimo jaunie, kustīgie cilvēki. Pēc tam riska pacienti, tie nonāk slimnīcās," sacīja infektologs. Viņš piebilda, ka pašlaik nav datu, kas liecinātu, ka vīruss būtu kļuvis agresīvāks, bet mazāk letāls. Tā vietā daudzās valstīs labāk iemācījušies aizsargāt cilvēkus tieši riska grupās, piemēram, sociālās aprūpes iestādēs un slimnīcās.

Dumpis arī norādīja, ka pašlaik nevar noteikti runāt par Covid-19 izplatību skolās, jo bieži inficēšanās nav saistīta ar mācību procesu. Nereti cilvēki inficējas, kopā pusdienojot, dzerot tēju, vai citās sociālās aktivitātēs, norādīja infektologs.

"Nevienā brīdī nedrīkst aizmirst, kad mēs esam kontaktā ar citiem cilvēkiem, ka jādistancējas," atgādināja Dumpis.

Runājot par masku lietošanu, infektologs norādīja, ka tās jānēsā tur, kur ir nekontrolēta vīrusa izplatība, vai tur, kur nonāk tuvā kontaktā ar citiem cilvēkiem.

"Sabiedriskais transports ir precīzi tā vieta," sacīja Dumpis, piebilstot, ka citas sabiedriskās vietas ir dažādas.

Infektologs norādīja, ka masku lietošana ir zinātniski pierādīts līdzeklis, ka palīdzēt ierobežot slimību izplatību, taču galvenais ir distances ievērošana.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu