Kārlis Streips atklāti par savu homoseksualitāti un aicinājumu citiem "iznākt no skapja" (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Žurnālists Kārlis Streips, kurš nekad nav slēpis, ka ir homoseksuāls, Starptautiskajā "no skapja iznākšanas" dienā 11. oktobrī dokumentālās īsfilmas "LGBT Tu neesi viens" diskusijā dalījās viedoklī un aicinājumā Latvijas sabiedrībai.

Diskusijā ar dokumentālās filmas "LGBT Tu neesi viens" varoņiem tika vērsta sabiedrības uzmanība uz mobingu, īpaši LGBT cilvēku virzienā. Diskusijas laikā Streips atminējās geju bāru attīstīšanos, "Mozaīkas" dibināšanu un citus LGBT kopienai svarīgus mirkļus. 

Streips atklāja, ka, ierodoties uz dzīvi Latvijā, šeit nav bijis daudz homoseksuālu cilvēku, tādēļ, kad viņš iepazinis geju vārdā Omārs, abi iesaistījušies attiecībās, lai gan neviens no viņiem nav bijis laimīgs. 

Streips ir dzimis 1960. gadā, bet savu seksuālo orientāciju viņš apzinājies 1970. gadu sākumā un vidū Čikāgā, kur "jau bijusi visa nepieciešamā infrastruktūra". 

Diskusijas noslēgumā tās vadītājs Kaspars Zālītis jautāja dalībniekiem, kā sabiedrībā varētu iedrošināt tos, kuri vēlas "iznākt no skapja".

"Uzrunājot Latvijas sabiedrību un vienu konkrētu sabiedrības daļu - nav racionāli, ka 2020. gadā Latvijā ir tikai divas sabiedrībā redzamas geju personas - es un Edgars Rinkēvičs.

Protams, ir redzamas geju personas, bet tās, kas puslīdz tiek uzskatītas par slavenībām. Neviens aktieris, neviena aktrise, neviens mūziķis, neviena mūziķe, neviens sportists, viena sportiste..." viedoklī dalījās Streips. 

Diskusijas vadītājs paskaidroja, ka Latvijā ir vairāki influenceri, kuri ir "iznākuši no skapja".

"Labi, bet attiecībā uz aktieriem - ir taču tik daudz aktieru, par kuriem visa pasaule zina, ka viņš ir gejs.

Es vienu reizi diviem cilvēkiem, kuri abi jau tagad ir aizgājuši mūžībā, un tagad es varu pateikt, ka tas bija Andrejs Žagars un Normunds Naumanis, jautāju: "Kāpēc jūs nekad neesat publiski teikuši, ka jūs esat geji?" Un viņi abi atbildēja vienā un tajā pašā balsī - mamma nezina.

Un es jau teicu, ka mammas nav tik stulbas - ja tev ir 50 gadi un nekad nav bijusi meitene, tad viņa droši vien ir kaut ko nojautusi," skaidroja Streips. 

"Būt gejam nav ne slimība, ne kaut kas netīrs, ne kaut kas izlaidīgs. Tas ir vienkārši cilvēka dzīvesveids, tāds pats kā visi pārējie dzīvesveidi. [..] Nāciet ārā no sasodītā skapja! Būt skapī šajā kontekstā nozīmē visu laiku melot visiem, kas jums ir apkārt, kas nozīmē, ka jums ir jāatceras, ko jūs esat stāstījis katram cilvēkam, un jūs sapinaties tālākos melos," filmas laikā norādīja Streips. 

Sarunā, kas skatāma LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" profilā sociālajā tīklā "Facebook", piedalījās žurnālists Kārlis Streips, "Mozaīkas" valdes locekle Evita Goša, performanču māksliniece Laura Šterna, Dažādības un iekļautības programmas vadītāja "Accenture" Latvijas filiālē Alda Zeiļa, bet diskusiju moderēja Kaspars Zālītis.

Filmas "LGBT Tu neesi viens" pirmizrāde notika šā gada jūnijā. Pēc diskusijas rīkotāju pārstāves paustā, "Ai Production" veidotās filmas mērķis ir veicināt sabiedrības informētību un izpratni par dažādu seksuālo orientāciju esamību un sabiedrības attieksmi. Īsfilmā savos pieredzes stāstos dalās Streips, multimākslinieks Kašers, sabiedriskais darbinieks Roberts Putnis, Goša, "Accenture Latvia" darbiniece Denīze un citi.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu