Covid-19 ⟩ Pretēji rezultāti vienā dienā, bet karantīnā jāsēž. Vīrietis pauž sašutumu par iespējamu kļūdu laboratorijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana Foto: Evija Trifanova/LETA

Kāds Natālijas Draudziņas vidusskolas skolēna tēvs ir sašutis par to, ka jāsēž karantīnā pēc tam, kad ar stundas atstarpi viņam gan konstatēta, gan nekonstatēta inficēšanās ar Covid-19, šovakar, 15. oktobrī, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Vīrietis raidījumā pastāstīja, ka svētdien bija aizvedis dēlu nodot analīzes, jo Natālijas Draudziņas vidusskolas audzēkņiem tās ir obligātas. Māsiņa "Centrālajā laboratorijā" pierunājusi pārbaudīties arī tēvam.

Nākamajā rītā viņš saņēma divas ziņas. Plkst. 7.49 - ka koronavīruss nav atrasts. Plkst. 9.01. - ka vīruss tomēr ir atrasts.

Saniknotais tēvs sazvanījis "E.Gulbja laboratoriju". Viņam paveicies, un uz analīzēm tika uzreiz. To rezultāts - negatīvs.

Vīrietis sācis saziņu ar "Centrālo laboratoriju" par to, kāpēc vienas uztriepes rezultāti ir pretēji.

"Vai tā ir kļūda, vai "pasūtījums", es nezinu. Kāpēc man stundas laikā tika nomainītas analīzes? Te ir reāli fakti, reālas analīzes. Cik mums ir cilvēki? 2000? 3000? Cik no viņiem ir patiesas, cik nepatiesas tās analīzes? Viņa man vēl no tās laboratorijas mutiski teica, ka vīrusu ir grūti noķert. Tas kaklā staigājot, un ar to puļķīti nevarot tā īsti noķert," "Panorāmā" stāstīja vīrietis.

Tā kā viņš ir Covid-19 pozitīvs pacients, tagad vīrietis atrodas karantīnā. Pārrunas ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologiem, kuri nosaka šo statusu, beigušās bez rezultāta.

"Es neesmu ar mieru, es pilnīgi noteikti neesmu ar mieru sēdēt karantīnā. Izjaukt dienas režīmu. Traumēt visus līdzcilvēkus. Tad man ir vai nav?" viņš stāstīja raidījumā. Atbildē saņēmis, ka tādi esot Ministru kabineta noteikumu un, lai izņemtu no saraksta, vajag divas negatīvas analīzes. Ceturtdien viņš devies uz "E.Gulbja laboratoriju", lai viestu skaidrību.

"Centrālās laboratorijas" pārstāvji raidījumā norādīja, ka notiekot pārbaude. Kopumā katru dienu tiek veikti testi vairāk nekā 20 dažādos punktos visā valstī un testu apjoms ir liels, -līdz 1600 uztriepēm dienā. Katru rezultātu pārbauda divreiz, lai izslēgtu kļūdīšanos. Tā kā par cilvēku ziņots arī SPKC, par pareizu tiek uzskatīta pozitīvā atbilde.

"Un šis rezultāts ir nosūtīts SPKC, tad tas aicinājums ir uzticēties šim rezultātam un saprast, ka liela apjoma darbu veicot, var būt kļūdas. Bet tās var pārbaudīt," raidījumā skaidroja "Centrālās laboratorija" pārstāve Līga Ribinska.

Pašu uztriepi pārbaudīs neatkarīga iestāde. "Ja rodas domstarpības vai šaubas, kā tas ir šajā gadījumā, tad ir iespēja to paraugu nosūtīt references laboratorijai, neatkarīgai, Latvijas Infektoloģijas centrā, lai pārliecinātos par tā patiesumu, kura analīze ir īstenā. Uz to arī ir centrēta uzmanība, un paraugs ir nosūtīts pārbaudīšanai," piebilda Ribinska.

SlPKC "Panorāmā" atzina, ka šis nav pirmais gadījums, kad gadās kļūda. Ņemot vērā testēšanas apjomus un laboratoriju noslodzi, tādas var gadīties.

"Mēdz būt dažādi atsevišķi gadījumi, līdzīgi kā šajā gadījumā. Ir bijušas reizes, kad publiski laboratorija pati teica, ka sajauca. Tika noteikti ierobežojumi, bet beigās tests ir negatīvs," raidījumā sacīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu