Latvijas Sporta federāciju padome pauž gatavību sadarboties ar Latvijas valdību turpmāko Covid-19 ierobežojumu izstrādē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) piektdien nosūtījusi vēstuli Latvijas valdībai, kurā pauž gatavību iesaistīties turpmāko Covid-19 ierobežojumu izstrādē, ziņo LSFP.

Jau ziņots, ka otrdien Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu no 17.oktobra līdz 6.novembrim aizliegt organizēt sporta pasākumus, ka arī aizliegt kolektīvos sporta treniņus iekštelpās, pamatojot ar to, ka Covid-19 izplatība ir saistīta arī ar sporta kolektīvu darbību.

Šie noteikumi neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem.

Vēstulē LSFP pauž atbalstu pieņemtajiem ierobežojumiem, taču norāda, ka individuālais un arī tautas sports to dēļ pārlieku cietīs. Tāpat LSFP norāda, ka sporta nozare pauž gatavību līdzdarboties turpmāko Covid-19 nosacījumu izstrādē ar mērķi saglabāt sabiedrības fizisko un mentālo veselību.

"Nekādā veidā neapšaubot ierobežojumu nepieciešamību ar mērķi nodrošināt sabiedrības kopīgo veselību, sporta nozare kopš pavasara pandēmijas ir pierādījusi, ka tā spēj pielāgoties jauniem apstākļiem un radoši rast veidus, kā būt fiziski aktīviem, ievērojot drošības pasākumus. To ievērojot, LSFP aicina valdību ņemt vērā ikdienas sportošanas nozīmi ikviena cilvēka fiziskās un garīgās veselības nodrošināšanā un izsaka gatavību līdzdarboties turpmāko Covid-19 ierobežojošo nosacījumu izstrādē," norāda LSFP prezidents Einars Fogelis.

LSFP savā vēstulē min, ka VM pārstāvji, pamatojot pieņemtos lēmumus, publiskajā telpā ir skaidrojuši, ka "tā ir izšķiršanās - absolūti visu aizliedzam vai ļaujam attīstīties ekonomikai, saglabājam darbavietas un ļaujam cilvēkiem pelnīt" un "tur ir apakšā cilvēki un bizness".

Šai sakarā LSFP uzsver, ka arī sports kā nozare veido nozīmīgu daļu no Latvijas tautsaimniecības, arī sporta sabiedrība un aktivitātes ir saistītas ar darba vietu saglabāšanu. Šādi ierobežojumi pakļauj sporta sektoru ekonomiskam kraham. Sporta organizāciju dīkstāves gadījumā valsts ekonomiskais slogs tiek palielināts divkārši - ar sporta speciālistiem, kurus valstij jāatbalsta sociāli, neesošiem nodokļu ienākumiem un mazkustīgāku sabiedrību, kura ierobežojumu dēļ vairāk slimo un rada papildu slogu veselības sistēmai, mazina ģimeņu ekonomisko produktivitāti.

LSFP norāda, ka kustības ievērojami uzlabo imunitāti un samazina saslimšanas risku ar elpceļu slimībām.

"Daudz vairāk būtu jārunā par sabiedrības imunitātes stiprināšanu. Ieguvums būtu ļoti liels. Jau pēc pirmajiem aizliegumiem martā cilvēki sašļuka - vairāk mentāli," praksē pārliecinājusies Sporta zinātnes doktore Ieva Zvīgule.

Tāpat ar fiziskām aktivitātēm ārtelpās aicina nodarboties arī sporta ārste Laila Ušacka.

"Ikvienam, kurš sevī atradis motivāciju sportot, saglabāt to arī rudenī ir divtik svarīgi - ejiet pārgājienos, pastaigās, brauciet ar riteni, skrieniet, dariet jebko aktīvu, neraugoties uz laikapstākļiem. Sportošana var palīdzēt mazināt depresijas un nomāktības riskus, kas palielinās līdz ar diennakts tumšās puses pagarināšanos," piebilda ārste.

Jau vēstīts, ka gan VM galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis, gan Slimību profilakses un kontroles centrs norādījis, ka sporta grupu nodarbībās primārais inficēšanās risks ir saistīts ar atrašanos šaurās telpās, piemēram, garderobēs, ģērbtuvēs vai dušās, kamēr vienlaikus netiek nodalīta dažādu cilvēku plūsmu jeb sociālo burbuļu iespējama krustošanās.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu