Igaunijas neatrisinātie noziegumi. Zādzības un slepkavības - noslēpumiem apvītie uzbrukumi inkasatoriem (1)

Foto: Архив полиции
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējo reizi Igaunijas inkasatoriem bruņots uzbrukums notika pagājuša gadsimta 90. gados. 20. gadsimta izskaņā četru mēnešu laikā tika pastrādāti divi nesaistīti noziegumi, kuros nogalināja inkasatorus, vēsta laikraksts "Postimees".

1998. gada 29. septembris Tallina, Mustamē rajons - apsardzes uzņēmuma "Securitas" inkasācijas apkalpe devās darbadienas pēdējā maršrutā. Bija atlikuši divi pēdējie pieturas punkti - abi bija veikali. 

Valērijs Krauts bija pieredzējis inkasators, kā arī iepriekš strādājis milicijā un bijis taksometra šoferis. Kopā ar savu pārinieku viņš piestāja pie veikala "Konsum" dienesta ieejas.

No apsardzes firmas transportlīdzekļa "Volkswagen Transporter" veikalā devās Krauta pārinieks, taču Valērijs palika iedarbinātā mašīnā ar pielādētu ieroci. Kad pārinieks izkāpa no auto, Krauts ieslēdzās mašīnā, lai būtu drošībā.

Kad pārinieks iznāca no pirmspēdējā maršruta punkta, bija pagājušas vien dažas minūtes, taču skats bija šokējošs - inkasācijas mašīna bija pazudusi, bet Krauts gulēja uz asfalta.

Pārinieks nekavējoties devās pie kolēģa un pa ceļam vēl paspēja uzsaukt garāmgājējam, lai viņš izsauc mediķus.

Dažas minūtes vēlāk notikuma vietā ieradās mediķi, kuri konstatēja Krauta nāvi - trīs šautas brūces krūšu rajonā.

Tikmēr policija jau bija paspējusi izziņot trauksmi visām apkaimē esošajām ekipāžām un 30 minūšu laikā nolaupīto "Volkswagen Transoprter" izdevās atrast. Automašīna tika atrasta netālu no nozieguma vietas - priežu mežā Sjutistes ielā.

Jautājumi bez atbildēm

Tolaik Igaunijas valūta vēl bija kronas un kopumā no zagtās automašīnas pazuda viens miljons kronu. 1998. gadā tā bija liela nauda - tajā laikā par šādu summu varēja iegādāties aptuveni sešus divistabu dzīvokļus Mustamē rajonā.

Policijas sākotnējais mērķis bija atklāt noziegumu nekavējoties. Dienesta suns bija saodis laupītāju pēdas mežā starp Mustamē un Nemmes rajoniem Tallinā.

Suns noskrēja aptuveni 200 metrus un apmulsumā apstājās uz ceļa, kas veda tieši mežā. Visticamāk, tieši tā bija vieta, kurā noziedznieki iekāpa mašīnā.

Lietas izmeklēšanu uzņēmās Tallinas kriminālpolicija, kuras pieredzējušie speciālisti uzskatīja, ka viņi varētu noskaidrot, kas pastrādāja noziegumu. Likumsargi uzskatīja, ka nozieguma vietā vajadzēja būt kādam, kas Krautu izvilināja no spēkrata.

Ļoti retos gadījumos inkasācijas mašīnas šoferi izkāpj no automašīnas, kurā atrodas liela naudas summa. Krauts tā bija darījis vien dažas reizes, jo darba laikā bija saticis kādu no saviem paziņām. 

Izmeklētājiem bija daudz jautājumu, piemērām - kā pie noziedzniekiem nonāca Krauta ierocis? Kāpēc Krauts izkāpa no mašīnas? 

Atskatoties uz tās dienas notikumiem, likumsargi atklāja, ka brīdī, kad pie "Konsom" veikala ieradās inkasatori, turpat atradusies arī sarkanas krāsas "Seat" markas automašīna.

Kad Krauta pārinieks iznāca no veikala, gan sarkanais "Seat" spēkrats, gan inkasācijas mašīna bija pazudušas.

Likumsargi pieļāva iespēju, ka sarkanais automobilis apzināti izraisījis nelielu avāriju, kā rezultātā Krauts izkāpis no inkasācijas mašīnas, lai aplūkotu nodarīto skādi.

Policija nekavējoties izsludināja sarkano "Seat" meklēšanā. Drīz vien automašīnas saimniece pati sazinājās ar policiju. Viņa bija veikala apmeklētāja un redzēja, kā noziedznieki steigšus iekāpa inkasācijas mašīnā un pameta notikuma vietu.

Vēl viens pavediens

Izmeklētājiem sāka šķist, ka noziedznieki izmantoja darbinieku iekšējo informāciju. Par to liecināja tas, ka inkasatoru maršruts tuvojās beigām un mašīnā atradās liels daudzums naudas. Tieši tāpēc tika nopratināti visi Krauta kolēģi.

Visiem kolēģiem tika noņemti pirkstu nospiedumi, kas tika atrasti uz un iekšā inkasācijas mašīna, taču tas gaidītos rezultātus nedeva.

Vairāki liecinieki policijai ziņoja, ka dienu pirms zādzības pie "Konsum" veikala dienesta ieejas viņi manījuši kādu aizdomīgu vīrieti - gaiši mati, vecums aptuveni 35-45 gadi, viņš sēdējis uz ceļiem un rokās turējis polietilēna maisu.

Viens no lieciniekiem nodomājis, ka tas ir narkotiku tirgotājs un piegājis viņam klāt. Gaišmatainis vīrietis lieciniekam norādījis, ka "viss kārtībā, esmu darbinieks". Atklājies, ka kopā ar viņu bijis vēl viens vīrietis tumšā ādas jakā. 

Tajā pašā laikā Drošības policija cīnījās ar kādu noziedzīgu grupējumu, kuri bija paziņojuši, ka inkasatora slepkavība ir atvadu sveiciens. Grupējums pārtrauca savu darbību Igaunijā, lai sāktu darbošanos citā valstī.

Policija šo paziņojumu neuztvēra nopietni. Viņus ieinteresēja kāda taksometra vadītāja stāsts. Taksists autoostā bija uzņēmis divus pasažierus un nogādāja tos pie "Konsum" veikala.

Taksists uzskatīja, ka abi pasažieri uz Tallinu atbraukuši no Sanktpēterburgas ar autobusa reisu. Viņam radies iespaids, ka pasažieri ļoti labi pārzinājuši pilsētu, jo neviens no ieceļotājiem parasti neprasot vest uz šādām vietām.

Policija saņēma reisa pasažieru sarakstu, taču neko aizdomīgu nesaskatīja. Tāpēc viņi uzsvaru lika uz autobusa reisu uz Narvu. Likumsargu redzeslokā nonāca trīs vīriešu vārdi - Jurijs, Aleksejs un Serafims.

Atklājās, ka viens no viņiem Narvā strādā par ugunsdzēsēju. Kāpēc viņi brauca uz Tallinu? Likumsargiem atbildes nav, vēsta "Postimees".

Decembrī visi trīs vīrieši tika aizturēti kā aizdomās turamie, taču pēc pāris nedēļām viņi tika atbrīvoti pierādījumu trūkuma dēļ. Lietas izmeklēšana bija nonākusi strupceļā.

Trīs mēnešus vēlāk lieta tika apturēta. Nolaupītā nauda un Krauta ierocis bija pazuduši. 2009. gada 21. janvārī lieta tika izbeigta, jo bija beidzās tās noilguma termiņš.

Neveiksmīgs laupīšanas gadījums

1999. gada 21. janvārī "Mercedes" inkasācijas mašīna piebrauca pie veikala Vimsī pilsētā Harjū reģionā. Izkāpjot no mašīnas, viens no inkasatoriem piezvanīja pie veikala dienesta ieejas durvīm.

Dzirdot soļus aiz durvīm, šaurā ejā starp veikalu un betona sienu viņš pamanīja divus vīriešus melnās maskās. 

"Tas ir uzbrukums!" Inkasators paspēja iebļauties, taču nekavējoties saņēma sitienu pa galvu. 

Tikmēr trešais noziedznieks piegāja pie inkasācijas mašīnas šofera un, neko neteikdams, norādīja uz inkasatora ieroci. Pēc dažām sekundēm atskanēja šāviens un visi notikuma vietā satrūkās.

Inkasators pēdējiem spēkiem metās iekšā veikalā un nospieda trauksmes pogu. Noziedznieki jau bija metušies bēgt, taču nošauts tika inkasācijas mašīnas šoferis.

"Mercedes" nodalījuma durvis bija vaļā, taču zagļi nezināja, ka tajā nekā nav. Mašīnā atradās koka paletes, kuras tika izmantotas, lai palielinātu mašīnas svaru.

Šis transportlīdzeklis uz inkasācijas punktiem devās tikai retos gadījumos, jo mašīna ir pārāk viegla. Tieši tāpēc, lai tā neiestrēgtu dubļos un saglabātu līdzsvaru, tās nodalījumā tika iekrautas koka paletes un smilšu maisi. 

Tiesa, mašīnā atradās arī naudas maisi, taču steigā laupītāji bija paņēmuši nepareizos un nauda palika neskarta.

Laupītājiem par nelaimi tieši šī inkasācijas ekipāža īsi pirms ierašanās Vimsī pilsētā bija aizvedusi lielāko daļu naudas uz bāzi.

Pirmais nozieguma pavediens jau kļuva zināms tajā pašā vakarā - aptuveni 40 kilometru attālumā no Vimsī tika atrasta kokā ietriekusies BMW markas automašīna, kuru aculiecinieki bija pamanījuši notikuma vietā.

Jau nākamajā rītā bija pirmie aizdomās turamie, taču policistu bažas neapstiprinājās un lieta 2009. gada 12. martā tika izbeigta neatrisināta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu