"Pozitīvs, negatīvs, negatīvs!" Pretēju Covid-19 testu dēļ vīrietim tik un tā nosaka karantīnu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sejas maskas. Ilustratīvs attēls.
Sejas maskas. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone / LETA

Naurim Bērziņam vienā laboratorijā Covid-19 apstiprināts, bet nākamajā dienā citā laboratorijā tests izrādījies negatīvs. Taču sākotnēji pozitīvās analīzes dēļ viņam un ģimenei noteica karantīnu, turklāt vīrietis netika pielaists divus mēnešus gaidītajai pleca operācijai. Tagad gan Nauris ir saņēmis atkārtotu negatīvu analīzi, taču atgriezties ierastajā dzīves ritmā nemaz nebija tik vienkārši, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Nauris vasarā traumēja plecu, pieteicās operācijai, kuru gaidīja divus mēnešus. Septembra beigās īsi pirms operācijas Covid-19 tests bija obligāts, tādēļ vīrietis devies uz vienu no Centrālās laboratorijas analīžu noņemšanas punktiem, un nākamajā rītā e-pastā saņēma nepatīkamu pārsteigumu. Covid-19 viņa paraugos ir atrasts. Visai ģimenei noteica karantīnu.

Taču, baidoties zaudēt operāciju, vīrietis pieteicies uz analīzēm Gulbja laboratorijā, un tās nākamajā dienā uzrādīja pretēju atbildi – tests ir negatīvs.

"Tad sāku domāt, vai varu paspēt uz operāciju? Nevarēja. Operācija bija jau nokavēta. Tad es prasīju, kā ar karantīnu? Viņiem nederot tikai vienas negatīvas analīzes. Es saku – nav problēmu. Es darīšu visu," stāstīja Nauris.

Devies atkārtoti uz Gulbja laboratoriju noteikt antivielas un saņēmis rezultātus, ka tādu nav. Taču asins tests nederēja, vajadzīgas uztriepes no kakla un deguna. Vīrietis atkārtoti devās gan uz Centrālās, gan Gulbja laboratorijas testēšanas vietām, un no abām saņēmis negatīvus rezultātus.

"Tad, kad man bija uz rokām jau visas negatīvās analīzes, viņi vēl joprojām nelaida ārā no karantīnas! Man nepatika tas sarunas veids. Es viņiem saku – jūs zināt, kādas ir manas analīzes. Viņi man atbild – bet ko saka ģimenes ārsts. Tātad viņi, virusologi, epidemiologi saka – ko teiks ģimenes ārsts," stāstīja Nauris.

Ģimenes ārsts ieteicis pašizolēties, līdz četrās sienās pavadīta vesela nedēļa.

Ceturtdien, 15. oktobrī, būdams karantīnā, atkārtotas analīzes veicis arī Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas audzēkņa tētis, kuram arī bija diametrāli pretējie analīžu rezultāti. Pirmdien ar stundas starpību viņam Centrālajā laboratorijā koronavīrusa klātbūtne organismā gan apstiprināta, gan noliegta.

Lai varētu atgriezties darbā un bērni mācību iestādēs, ceturtdien ģimene atkal devusies nodot analīzes.

"Visi ir negatīvi, pilnīgi visi ir negatīvi. Es teicu, tad rakstiski man atrakstiet, ka tas viss ir novērsts un jūs esat sazinājušies ar bērnudārzu un darba devēju, lai mēs varam normāli atgriezties dzīvē! Šobrīd nekādas informācijas nav," stāstīja Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas audzēkņa tētis.

Skolēna tēvam ģimenes ārsts teicis, ka ārpus mājas drīkstot doties dienu pēc atkārtoto negatīvo analīžu saņemšanas.

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas kārtībai, lai pierādītu, ka cilvēkam vīrusa nav, vajadzīgas atkārtotas pārbaudes.

"Tas, ka pa stundām kaut kas pazūd, tas tā varētu būt. Mēs atceramies, ka pirmais slavenais gadījums Latvijā arī kaut kāds līdzīgs bija. Jāsaprot, ka šādi negadās bieži, es domāju, ka tāds gadījums var būt viens mēnesī," iepriekš LTV klāstīja valsts galvenais infektologs Uga Dumpis. 

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka "cilvēce vēl neizgudroja nevienu laboratorisku testu, kurš būtu 100% jutīgs, un diemžēl arī ar Covid-19 testu daudz kas ir atkarīgs no materiāla paņemšanas momenta, kvalitātes un no vīrusa daudzuma organismā. Tikai ārstējošais ārsts var atbrīvot cilvēku no izolācijas."

Veselības ministrijā uzsver – Latvijā izmantotie testi visās laboratorijās ir uzticami un tos nevajadzētu apšaubīt. Ja rodas domstarpības vai šaubas, tad ir iespēja paraugus nosūtīt neatkarīgai laboratorijai Infektoloģijas centrā.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu