Teju puse Latvijas iedzīvotāju Covid-19 dēļ Ziemassvētkos neplāno plašas ģimenes vai draugu svinības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Agnese

Latvijā gandrīz puse jeb 47% aptaujāto iedzīvotāju Covid-19 vīrusa izplatības dēļ Ziemassvētkos neplānos plašas ģimenes vai draugu sanākšanas, liecina Zviedrijas mājokļu labiekārtošanas preču tirgotāja "IKEA" iedzīvotāja aptauja.

Kā noskaidrots aptaujā, 60% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka šogad Ziemassvētki tiks svinēti citādi. Pandēmija ietekmēs lielāko daļu svētku tradīciju, it īpaši radinieku sanākšanu plašā lokā, Ziemassvētku pasākumu un tirdziņu apmeklēšanu. Vairums cer šogad ietaupīt naudu, jo būs mazāk jātērē ceļojumiem un svētku tērpiem. Taču 22% respondentu pieļauj iespēju, ka vairāk tērēs rotājumiem, jo vairāk laika pavadīs mājās.

Aptaujas dati liecina, ka 59% "IKEA" aptaujas respondentu ir pārliecināti, ka pandēmijas ietekmē Ziemassvētki šogad tiks svinēti citādi: 13% aptaujāto rēķinās ar būtiskām izmaiņām, un gandrīz katrs otrais uzskata, ka būs nepieciešami nelieli pielāgojumi.

"Sievietes izsakās kategoriskāk par Covid-19 pandēmijas ietekmi, un vairāk sieviešu nekā vīriešu uzskata, ka šogad Ziemassvētki būs daudz citādāki. Sievietes plāno svētkiem sagatavoties savlaicīgi - katra trešā ir nolēmusi dāvanas iegādāties agrāk nekā ierasts," stāstīja "IKEA" vadītāja Latvijā Inga Filipova. Viņa arī atklāja, ka 67% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka 2021.gadā Ziemassvētkus atkal svinēsim kā ierasts.

Kā atzīmēja Filipova, aptaujas rezultāti liecina, ka risku dēļ 67% respondenti, pirmām kārtām, atteiktos no Ziemassvētku pasākumu un tirdziņu apmeklēšanas, un 62% ierobežotu sanākšanas plašā ģimenes lokā. Tomēr cilvēki meklē citus veidus, kā satikties: 13% respondentu ar tuviniekiem tiksies virtuāli, bet 7% aptaujāto plāno tikties ārā, kur ir iespējams ievērot sociālās distancēšanas prasības, stāstīja "IKEA" vadītāja Latvijā.

Tomēr paredzams, ka pandēmija neietekmēs iecienītākās Ziemassvētku tradīcijas tuvākās ģimenes lokā, piemēram, dāvanu pasniegšanu, mājokļa un Ziemassvētku eglītes rotāšanu un kopīgu Ziemassvētku maltītes gatavošanu.

Vienlaikus, kā secināts aptaujā, katrs otrais respondents uzskata, ka tēriņi Ziemassvētku laikā būs līdzīgi pagājušā gada izdevumiem. Pārējie šogad plāno tērēt mazāk. Latvijas iedzīvotāji paredz, ka visvairāk naudas ietaupīs, nedodoties ceļojumos un nepērkot svētku tērpus. Atbildot uz jautājumu, kam šogad tērēs mazāk naudas, 35% aptaujas dalībnieki pieminēja ceļojumus un 35% - svētku apģērbu. Taču 22% aptaujāto ir paredzējuši šogad vairāk tērēt mājokļa rotāšanai, jo plāno mājās pavadīt vairāk laika.

Visvairāk naudas paredzēts tērēt Ziemassvētku dāvanām: 62% respondentu ir iecerējuši dāvanām tērēt līdz 100 eiro. Vairāk nekā 80% aptaujas dalībnieku norādīja, ka līdzīgu naudas summu tērēs ēdieniem, taču lielākā daļa aptaujāto mājokļa rotājumiem plāno tērē līdz 60 eiro.

"Iepērkoties pircēji pastiprinātu uzmanību pievērsīs drošībai. Rūpēs par veikala apmeklētāju veselību, "IKEA" veic vairākus drošības pasākumus: regulāri tiek dezinficētas bieži lietotās virsmas, piemēram, iepirkumu ratiņu un durvju rokturi, kā arī pogas un citas virsmas, tiek arī ievērota sociālā distance, un daudzviet veikalā ir uzstādīti stikla vairogi. Veikala un restorāna apmeklētājiem ir pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi un daudzviet ir izvietots atgādinājums ievērot drošības noteikumus," atgādināja Filipova.

Ziemassvētku aptauju internetā pēc "IKEA" pasūtījuma rīkoja pētījumu aģentūra "Norstat". Interneta aptaujā oktobrī piedalījās 500 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu