Pēc Valsts Kontroles kritikas Ruks sola policistu Covid-19 laika piemaksu pārrēķinu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pērn, stājoties amatā, jaunais iekšlietu ministrs piesolīja "sākt nežēlīgu cīņu ar  noziedzīgo pasauli, tajā skaitā kontrabandu." Šos vārdus nav teicis tagadējais ministrs Sandis Ģirģens. Pirms 20 gadiem tā runāja tikko amatā nokļuvušais Mareks Segliņš. To kā policijai nav naudas, nav cilvēku, trūkst kapacitātes un prasmes izmeklēt sarēžģītus noziegumus, esam klausījušies kopš Latvijas neatkarības atgūšanas. Šonedēļ jaunieceltais Valsts Policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks sola radikālas izmaiņas. Uz jautājumu, "kāpēc sabiedrībai šoreiz kārtējiem solījumiem būtu jānotic," policijas šefs saka: "Ruks darīs un dara," vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

VP priekšnieks Ruks raidījumam "Nekā Personīga" pastāstījis par aizkulisēm, kā nonācis līdz amatam. Viņu sākotnēji uzaicinājis iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uz pārrunām, lai iepazītos kā ar jauno Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku. Saruna ilgusi aptuveni stundu, kurā runāts par konkrētām, skaļām lietām.

"Mani sākotnēji aicināja ministrs uz pārrunām. Iepazinās ar mani kā ar jauno Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku. Aptuveni stundu mums bija saruna par vispārējo situāciju," sacīja Ruks.

Pirmajā tikšanās reizē abiem bijusi saruna par konkrētām, skaļām lietām, bet pēc dažām dienām ministrs Ruku uzaicinājis uz vēl vienu tikšanos.

"Bija daži jautājumi par konkrētām skaļākajām lietām, un pēc tam pēc dažām dienām ministrs mani uzrunāja vēlreiz, aicināja uz tikšanos un jau konkrēti tieši jautāja, kā es saskatu Valsts policijas situāciju šodien, kā es saskatu, kā būtu jārīkojas, lai uzlabotu situāciju. Un, atklāti sakot, es pat negatavojoties kaut kur aptuveni 30-40 minūtes prezentēju to, kā es, subjektīvi pēc savas pieredzes, pēc saprašanas saredzu attīstību. Nākamais jau bija no ministra puses jautājums, vai es varētu uzņemties šīs te mūsu lielās iestādes vadīšanu un vai man ir reāls redzējums, kā to var īstenot," teica Ruks. 

Premjers Krišjānis Kariņš izteicās, ka šī konkursa atlase jeb tas, kā viss notika, nebija labi.

"Tajā brīdī es sapratu, ka mēs paliekam atkal bez Valsts policijas priekšnieka. Otrs, protams, man ārkārtīgi liels gods kalpot valstij, patiešām tie nav tukši vārdi, un, ja mani uzrunā un ja es redzu, ko darīt.  Tagad es esmu enerģiski meties tajos jautājumos iekšā," teica VP priekšnieks.

"Es sevī enerģiju jūtu, jūtu, ka man ir komanda, jūtu, ka man ir no iekšienes atbalsts un tie nav daži cilvēki, un tas, ka es varbūt esmu bijis slepenā dienestā, tas nenozīmē, ka mani nepazīst un tāpēc es arī piekritu," norādīja Ruks.

Raidījums: Atļaujot saprast - pēc amatpersonu deklarācijas spriežot divtūkstošajos gados jūs iesniedzāt divas un pēc tam nākamās jau ir mūsdienas. Tad sanāk tā, ka tajā laikā jūs aizgāja "pagrīdē" strādāt?

"Tajā laikā es aizgāju strādāt tur, kur publiska deklarācija vairs nav jāiesniedz. Tā kā2 nevarēšu komentēt savu iepriekšējo pieredzi. Viņa ir gana interesanta un katrā ziņā viennozīmīgi saistīta ar izmeklēšanu un operatīvo darbu, arī ar citu iestāžu darbu. Tikai tādā neredzamā veidā, nosauksim to tā," atbildēja Ruks.

Raidījums: Kādi šobrīd ir policijas resursi, lai spētu pacelt sarežģītus noziegumus?

Ruks sacīja: "Mums ir cilvēki, kas nav kaut kāda ierindas policista līmenī. Mums ir cilvēki, kas ir gan analītiķi, gan spējīgi strādāt ar augstajām tehnoloģijām un IT risinājumiem un visu pārējo."

"Mēs spējam cīnīties arī "dark net" vidē un tā tālāk. Protams, tas mums ir jāattīsta. Varbūt tādā nu pateikšu hakeru līmenī speciālistu, lai piesaistītu, mums ir jāspēj viņam arī atalgojumu attiecīgu maksāt. Un mēs nevaram prasīt, lai katrs šāds cilvēks ar tādām zināšanām specifiskām nokārtotu sporta normatīvus. Viņam varbūt ir līka mugura un nav tās fiziskās spējas tik labas, bet galva ir ļoti attīstīta tieši tajā virzienā," turpināja VP priekšnieks.

Raidījums: Cik hakeri izmaksā? 

"Pēc neoficiālām ziņām tāds labs speciālists ir gatavs strādāt no 2000 uz rokas. Ar tām vecajām metodēm tikai vairs nevar strādāt. Tās arī ir svarīgas, un viņus arī dod savu pienesumu, viennozīmīgi, bet ir mums interneta vide," teica Ruks.

"Mēs no iekšienes no dažādām institūcijām esam dzirdējuši, ka drošības iestādes, arī policija, ir uzkārusies ar naudas atmazgāšanas lietām. Un šīs lietas tiek nosūtītas pat policistiem uz reģioniem. Tāpēc, ka tas apjoms ir milzīgs. Vai cilvēki reģionos spēj tikt galā ar šīm lietām," atbildēja Ruks.

Raidījums: Kāpēc jūs domājat, ka reģionos nav speciālisti? Reģionos ir specializētas struktūrvienības, tātad Kriminālpolicijas biroji. Tie nav iecirkņa līmenis zemākais. Viņi arī tur ir speciālisti. 

Ruks norādīja, ka iepriekšējā krīze saistās ar vismaz diviem skaļiem vārdiem - "Parex", "Liepājas metalurgs". "Un to, ka galvenie, kuri ar šīm lietām saistīti, nesēž, latviski runājot. Kāpēc cilvēkiem būtu jātic, ka "Ruka laikos" lielās zivis sodīs un viņi sēdēs?"

"Ja mani atmiņa neviļ un es domāju, ka viņa mani neviļ saistībā ar Liepājas metalurgu, tur policija nodeva kriminālvajāšanai šo procesu prokuratūrā. Pat tika celtas apsūdzības, un tālāk tad ir jautājums… Ir jauns ģenerālprokurors. Arī redzu viņā dzirksti un vēlmi lietas darīt. Un tur noteikti varēs paskaidrot tālāk. Diemžēl policija nevar atbildēt par to tālāko kriminālprocesa virzību. Ja lieta ir paņemt uz kriminālvajāšanu, tiek uzskatīts, ka tas pierādījumu kopums ir pietiekošs, lai celtu apsūdzību. Nostiprināts un tā tālāk.  Par to, vai Ruka laikā būs vai nebūs. Laiks rādīs. Bet varu pateikt, ka Ruks strādās un strādā," sacīja VP priekšnieks.

Raidījums: Bet mēs no Ģenerālprokuratūras un arī no Augstākās tiesas jau gadiem klausāmies, ka viņi strādājot labi, bet no Policijas atsūtītās lietas ir sliktā kvalitātē.

Ruks atbildēja piekrītoši. "Piekrītu, ka noteikti ir policijas gadījumi, izmeklēšanas, kad šī kvalitāte ir zema bijusi un pie izmeklēšanas kvalitātes… Es jau iezīmēju, tas ir viens no tiem jautājumiem, pie kuriem arī mans mērķis ir uzlabot šo situāciju."

Raidījums: Parasti tiek teikts, ka spēka struktūrās kāda ir arī policija, priekšniekam ir jābūt autoritātei, turklāt, ja šefs ir gados jauns, viņu necienīs un nerespektēs. Kā jūs to panāksit?

"Tie, kas mani zina un ir strādājuši ar mani, es nejūtos, ka kāds mani neuztvertu nopietni. Saprotiet - vadības stilam nav obligāti jābūt autoritāram tādā sliktā izpratnē. Svarīga ir lēmumu pieņemšanas spēja un arī nepopulāri lēmumi. Ticiet man - tādu lēmumu pieņemšanas spēja man ir," teica Ruks.

Valsts kontroles atklāto, ka Iekšlietu ministrija policijas darbiniekiem nav nodrošinājusi taisnīgu samaksu par darbu Covid-19 laikā, Ruks nosauc par kļūdu darbā. Policijas finanšu daļa šobrīd veicot pārrēķinus. Cik papildus darbiniekiem tiks samaksāts vēl nav skaidrs, bet tas noteikti notikšot

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu