Covid-19 ⟩ "Arī paraugvalstis mēneša laikā var nonākt līdz katastrofālai situācijai." Dumpis uzsver nepieciešamību sabiedrības vairākumam ievērot noteikumus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Sintija Zandersone/LETA

Ir jāpanāk, ka vairākums sabiedrības ievēro Covid-19 dēļ ieviestos noteikumus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

Viņš minēja Čehiju, Ungāriju un Gruziju, kas no paraugvalstīm praktiski mēneša laikā nonāca līdz katastrofālai situācijai. "Un tas pārsvarā notiek tāpēc, ka lielākā daļa sabiedrības nopietni neuztver šos nelielos ierobežojumus," viņš teica.

Tikmēr ir redzams, ka Igaunijā un Norvēģijā stāvokli ir izdevies stabilizēt. Arī Singapūrā un Dienvidkorejā sokas labi.

"Tā kā receptes ir zināmas, galvenais ir šī sadarbība," sacīja infektologs.

Viņš aicināja saprast, ka noteikumi attiecas uz visiem. Speciālists norādīja, ka ierobežojumi tiek ieviesti ne tāpēc, ka kāds grib iznīcināt Latvijas sportu, bet gan grib, lai sports pēc trim nedēļām turpinātos.

"Mūsu mērķis nav apturēt kultūru vai sportu, mūsu mērķis ir to turpināt visu ziemu. Tāpēc mums ir ļoti svarīgi saņemties un darīt to, kas ir jādara, jo nekāda atpakaļceļa šeit nav," viņš norādīja.

Dumpis arī akcentēja, ka likumdošanā nevar "aprakstīt uz aizslēgt visu", aicinot iedzīvotājus arī pašiem domāt līdzi, piemēram, nerīkot  ballītes, tostarp bērnu.

Viņš uzsvēra, ka šajās nedēļās Latvijā ir atklāti lieli uzliesmojumi, un iemesls tiem bieži vien ir fakts, ka netika ievēroti drošības pasākumi, distancēšanās u.c.

"Līdz ar to mums tagad ir atkal jāatkāpjas ierakumos un jāsagatavojas labāk, lai nebūtu šie lielie uzliesmojumi," sacīja Dumpis.

Tas, ka būs mazi uzliesmojumi, ņemot vērā, ka robežas ir vaļā, ir skaidrs, bet šādus lielus uzliesmojumus nevajadzētu pieļaut, viņš akcentēja.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu