ASV bāzētajam politiskajam konsultantam Škļarovam Baltkrievijā piemērots mājas arests

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Baltkrievijas varasiestādes izlaidušas no cietuma un piemērojušas mājas arestu baltkrievu politiskajam konsultantam Vitālijam Škļarovam, paziņojis Škļarova advokāts.

ASV dzīvojošais Škļarovs, kurš konsultējis prezidenta kandidātus ASV, Krievijā un Ukrainā, tika aizturēts Baltkrievijā 29.jūlijā aptuveni nedēļu pirms Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko. Taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

"Man izdevās parunāt ar Vitāliju, viņam ir piemērots mājas arests," paziņoja Škļarova advokāts.

Škļarovs bija starp aizturētajiem, kas šomēnes Valsts drošības komitejas izmeklēšanas izolatorā tikās ar Lukašenko.

Tikšanās ilga četrarpus stundas un tajā Lukašenko ar saviem kritiķiem esot apspriedis iespējamās konstitucionālās reformas.

Škļarovs ir dzimis Gomeļā, Baltkrievijas dienvidaustrumos, kur joprojām dzīvo viņa māte. Viņš pazīstams ar to, ka asi kritizējis Lukašenko, un aktīvi komentēja situāciju Baltkrievijā pirms vēlēšanām.

Škļarovs rakstā žurnāla "Forbes" izdevumā krievu valodā jūlijā rakstīja, ka Lukašenko vēlēšanu kampaņa balstīta uz populismu un primitīvu spēku.

2017.gadā Škļarovs strādāja Ksenijas Sobčakas Krievijas prezidenta vēlēšanu štābā, bet pirms tam - ASV senatora un demokrātu Baltā nama nominācijas pretendenta Bērnija Sandersa komandā.

Škļarovs strādājis arī pie Baraka Obamas, kas ieņēma ASV prezidenta amatu no 2009.gada līdz 2017.gadam.

Škļarovam izvirzītas apsūdzības par tādu darbību organizēšanu, kas grauj sabiedrisko kārtību.

Baltkrievijā jau ilgāk nekā divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

ASV sūtnis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) Džeims Gilmors šomēnes aicināja Baltkrieviju nekavējoties atbrīvot Škļarovu un apgalvoja, ka Škļarovs ticis pakļauts ļoti lielam psiholoģiskam spiedienam un cietis no fiziskas vardarbības.

Škļarova sieva Hetere Škļarova, kura ir ASV diplomāte un gatavojas ieņemt amatu Kijevā, jau septembrī pauda nopietnas bažas par vīra veselības stāvokli.

Baltkrievijas varasiestādes apgalvo, ka Škļarovs strādājis opozīcijas kandidāta labā, bet ASV amatpersonas un Škļarova ģimene uzskata, ka viņš aizturēts par Lukašenko kritizēšanu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu