FOTO ⟩ Plaša mēroga meklēšana Īrijas krastos. Bezvēsts pazudis ikoniskais delfīns, kurš 80. gados palīdzēja glābt valsts ekonomiku (3)

Fandžijs. Foto: Twitter/@dinglepeninsula
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ne katru dienu pilsētas izsludina plaša mēroga meklēšanu, vēl jo vairāk, kas saistīta ar delfīnu. Par Īrijas pilsētiņas Dingles ikonu kļuvis kāds pudeļdeguna delfīns vārdā Fandžijs, kuru vietējie iedzīvotāji pirmo reizi ieraudzīja 1980. gados. Kopš pagājušās otrdienas, 13. oktobra, delfīns ir pazudis, tāpēc vietējie uzsākuši plašus Fandžija meklējumus, ziņo britu raidorganizācija BBC.

"Viņš ir ierauts pilsētas ikdienā un identitātē," tā par Fandžiju izsakās Dingles iedzīvotāji. Vietējiem ļaudīm Fandžijs ir vairāk kā parasts dzīvnieks.

Kopš 1980. gadiem, kad Fandžijs pirmo reizi tika pamanīts, delfīns ir nonācis tūrisma industrijas epicentrā un Dingles iedzīvotāji viņu uzskata par daļu no savas "ģimenes".

Pagājušajā otrdienā, 13. oktobrī, Fandžijs pazuda un vietējie reaģēja nekavējoties - tika uzskata plaša mēroga meklēšanas operācijas. Tiesa, slikto laikapstākļu dēļ pirmdien, 19. oktobrī, meklējumi tika pārtraukti.

"Pedijs Feriters, vecās bākas pārvaldnieks, tiek uzskatīts par pirmo cilvēku, kurš Fandžiju pamanīja Dingles ūdeņos," BBC stāstīja vietējais žurnālists Šīns Maks.

Viņš norādīja, ka iedzīvotāju vidū valdot neziņa par to, kur delfīns pazudis. "Vecie zvejnieki domā līdzīgi - vainīga vētra. Tiesa, viņi stāstīja, ka tā nākamnedēļ vairs nebūšot."

"Jau no paša sākuma Fandžijam bija vēlme draudzēties ar cilvēkiem," pastāstīja Makss.

"Nav tik neierasti, ka pudeļdegunu delfīni klejo ārpus saviem komforta zonas. Tiesa, Fandžijs ir citādāks - viņš visu savu dzīvi ir pavadījis mazpilsētas ostas ūdeņos," stāstīja Īrijas Vaļu un delfīnu grupas vadītājs Patriks Vudlijs.

2019. gadā Fandžijs iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā vecākais vientuļais delfīns visā pasaulē.

"Fandžijs ir mans treniņu biedrs!"

Peldētāja Nuala Mūra Fandžiju dēvē par savu treniņu biedru. "Es sāku peldēt četru gadu vecumā un Fandžijs jau tad mitinājās Dinglē."

Īpaši sieviete ar delfīnu satuvinājusies pēdējo 10 gadu laikā, kad Nuala piedalījusies vairākās sacensībās, kurās jānopeld garas distances aukstā ūdenī.

"Dingles ūdeņus es devēju par savu peldbaseinu. Ziemā, kad ārā ir auksti ir patīkama sajūta, ka tu netrenējies viens, jo Fandžijs vienmēr bija blakus," stāstīja Mūra.

Kāpēc Fandžijs izvēlējās apmesties tieši Dinglē?

Pastāv vairākas teorijas, kāpēc Fandžijs izvēlējās mitināties tieši Dingles ūdeņos un "nest" pilsētai slavu.

"Viena no versijām ir tāda, ka Fandžijs kļuva par bāreni. Tiek pieļauta iespēja, ka viņa māte nomira jūrā un Dinglē viņš nonāca, jo jutās šeit droši," stāstīja žurnālists Makss.

Vulijs uzskata, ka Fandžijam bijis vien piecus līdz 10 gadus vecs laikā, kad viņu pamanīja.

"Šo gadu laikā visiem pret viņu ir izveidojusies liela mīlestība ne tikai lokāli. Viņu atpazīst visā pasaulē," sacīja žurnālists.

Makss norādīja, ka Fandžijs ir kļuvis par daļu no Dingles kultūras kopienas. "Viņš ir pazīstams visā pasaulē un tieši Fandžija dēļ visi zina, kur atrodas Dingle."

"Vietējie iedzīvotāji ar Fandžiju ļoti lepojas," sacīja Makss.

80. gados ekonomiskā situācija Īrijā bija sliktā līmenī, bet Fandžija ierašanās piesaistīja tūristus, vēsta BBC.

Ik dienu Dingles ūdeņos dodas 12 laivas, kas ļauj tūristiem aplūkot Fandžiju. Tāpat pilsētā ir vairāki suvenīru veikali un izklaides iestādes, kas izmanto viņu kā Dingles ikonu.

Kur pazudis Fandžijs?

Vulijs norāda, ka Fandžijs arī iepriekš bijis pazudis, taču ne tik ilgi kā šoreiz. Iepriekš Fandžijs esot nozudis uz krietni īsāku laika periodu, lielākoties uz divām līdz trim dienām.

"Šajā gadījumā ir viena teorija - spēcīgie austrumu vēji rudens sezonā mēdz barību aizdzīt tālāk jūrā. Tā rezultātā Fandžijs, iespējams, devies jūrā," viedokli pauda Vulijs.

Tāpat pagājušajā nedēļā netipiski tuvu Dinglei bija piepeldējuši vairāki delfīni un kuprvalis. 

Vulijs norāda: "Tā kā Fandžijs ir vientuļnieks, pastāv iespēja, ka negaidītu viesu dēļ viņš nolēma paslēpties - "pašizolēties no svešiniekiem"."

Vairāku nirēju komanda nedēļas laikā veikusi plašu Fandžija meklēšanu - gar Kerijas apgabala krastiem, kuros atrodas arī Dingles pilsēta, tika pārmeklēta teritorija vairāk nekā 12 kilometru rādiusā.

Tiesa, Dingles pilsētas mīluli atrast pagaidām neizdevās.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu