"Visticamāk, kaut kur fonā tas paliks vēl kādu laiku." Dumpis par to, cik ilgi Covid-19 varētu būt ar mums (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu. Foto: Zane Bitere/LETA

Pastāv nopietna iespēja, ka Covid-19 ar mums būs ilgstoši, tomēr tas nenozīmē, ka tā kā pašlaik būs jādzīvo desmit vai 20 gadus, intervijā portālam TVNET pauda Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Dumpis norādīja, ka tas, vai Covid-19 paliks ar mums ilgi, ir "nopietns jautājums". Infektologs norādīja, ka, skatoties uz citiem koronavīrusiem, daži ir palikuši, bet daži nē. 

"Tas ir atkarīgs no vakcīnu efektivitātes un pieejamības," sacīja infektologs. "Pastāv nopietna iespēja, ka būs ilgstoši, jo visu pasaules populāciju tāpat nevarēs novakcinēt."

Taču neviens nevar pateikt, cik nopietns drauds būs jaunais koronovīruss, piebilda infektologs.

Visticamāk, "kaut kur fonā" tas paliks vēl kādu laiku. 

Dumpis arī norādīja, ka nav zināms, vai vīruss zaudēs savu klīnisko agresivitāti. "Ar laiku varbūt viņš vājinās, bet tas nenotiek ātri," sacīja infektologs, piebilstot, ka tas nenozīmē, ka nebūs risinājumu. 

"Mūsu risinājumi varētu būt vakcīnas, medikamenti. Tas nenozīmē, ka mums būtu jādzīvo šādi desmit vai divdesmit gadus. Tas galīgi to nenozīmē," sacīja Dumpis.

"Viss būs atkarīgs no tā, kā cilvēki ievēros distancēšanos. Galvenais, lai lielākā daļa cilvēku saprastu, kā izvairīties no šīs slimības," pauda speciālists.

"Ir jāsaprot, ka neviens īsti netiek galā ar šo problēmu, izņemot tos, kas slēdz robežas, vai Ķīnu, kas slēdz pilsētas. Vai tas ir iespējams rietumu sabiedrībā? Visticamāk nē."

Pirmdien, 19. oktobrī, apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits ar jauno koronavīrusu pasaulē pārsniedzis 40 miljonus, liecina ziņu aģentūras AFP pirmdien apkopotie oficiālo avotu dati.

Vairāk nekā puse no šiem gadījumiem bijuši trīs valstīs - ASV (8,2 miljoni), Indijā (7,6 miljoni) un Brazīlijā (5,2 miljoni).

Pēdējo septiņu dienu laikā pasaulē apstiprināti 2,5 miljoni inficēšanās gadījumu.  Tas ir lielākais vienā nedēļā apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits, kopš Ķīnā pagājušā gada beigās sākās Covid-19 epidēmija, kas izvērsusies globālā pandēmijā.

Ar Covid-19 pasaulē miruši vairāk nekā 1,1 miljons cilvēku.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu