"Kārtējais "zāģis"..." Vai ir godīgi šosezon nopelt Rīgas "Dinamo"? (3)

Rīgas "Dinamo" hokejisti Foto: Kaspars Volonts/Dinamo Rīga
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rīgas "Dinamo" jaunā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezona ir sākusies, maigi izsakoties, pieticīgi. Jau tagad ir skaidrs, ka iekļūšana izslēgšanas spēlēs būs brīnums, tomēr rodas jautājums - cik ļoti šoreiz var vainot pašu "Dinamo"?

Aptuveni pirms gada pēc neveiksmīgā rīdzinieku sezonas starta gatavoju rakstu, aplūkojot Rīgas "Dinamo" neveiksmju iemeslus. Toreiz viss bija skaidrs. Spēle nevienādos sastāvos - zem katras kritikas, trenera pieņemtie lēmumi par virknējumu veidošanu arī bieži vien mulsināja. Visam pa virsu vēl bija ne pārāk glītā šķiršanās no Kristera Gudļevska.

Šogad pēc rīdzinieku mačiem nākas lasīt komentārus no sērijas: "Nabagu māja", "Kārtējais zāģis", "Ko viņi tur vispār dara?" un tamlīdzīgi. Bet šoreiz gribētos uzdot jautājumu, cik ļoti Rīgas "Dinamo" hokejisti un treneru korpuss ir pelnījuši viņu virzienā raidīto kritiku?

Cerības pirms sezonas

Jā, protams, šeit uzreiz ir jāvēršas pie Pētera Skudras, bet neaizmirsīsim, ka viņam sastāvu nācās nokomplektēt dažās nedēļās.

Pirms sezonas sākuma Rīgas "Dinamo" valdes priekšsēdētājs Juris Savickis preses konferencē atklāja, ka kluba budžets ir samazinājies par aptuveni 40%. Līdz ar to cerēt uz optimālu sastāva komplektāciju bija visai naivi. Un tomēr pavisam īsā periodā tika savākta komanda, aizvadīts ierobežots skaits pārbaudes spēļu un KHL jaunā sezona varēja sākties.

Jauna vizuālā identitāte un pieredzējis speciālists pie kluba stūres viesa cerību, ka 13. Rīgas "Dinamo" sezona varētu būt cerīgāka nekā iepriekšējā. Tomēr jau tad, visticamāk, bija jāsaprot, ka, pat ja apkopotais sastāvs izrādītos konkurētspējīgs, mēs tik un tā esam "ārzemju" komanda, kurai konstanti nāksies aizlidot no Latvijas un atgriezties tajā.

Covid-19 ēna

Sezonas sākums vēl atstāja vietu cerībai. Atskaitot bezzobaino zaudējumu Helsinku "Jokerit", pārējos mačos rīdzinieki izskatījās spējīgi kādam arī "iekost". 

Par latvju bāliņiem "Dinamo" sastāvā vairāk vai mazāk viss bija skaidrs - pārbaudītas vērtības, kuras kluba faniem ir labi zināmas. Savukārt steigā savāktie leģionāri, lielos vilcienos, bija "kaķis maisā". Tomēr daži no ārzemniekiem izskatījās (un joprojām izskatās) cerīgi. Piemēram, Zeks Mičels vai Konstantīns Komareks. Protams, varēja būt labāk, bet, ja atceramies pagājušo sezonu, ir skaidrs, ka allaž var būt arī sliktāk.

Tad sekoja pirmais Covid-19 pieskāriens - Ņižņekamskas "Ņeftjehimik" bija jāizlaiž spēle Rīgā, jo klubā tika konstatēta masveida inficēšanās ar Covid-19. Līdz ar to gandrīz nedēļas pauze līdz nākamajam mačam Novosibirskā.

Un šeit mēs nonākam pie pirmās problēmas - izbraukuma, no kura rīdzinieki atbrauca ar vairākiem Covid-19 inficēšanās gadījumiem, kas, protams, nozīmēja karantīnu un spēļu izlaišanu. Daļa no mačiem tika pārcelti, bet spēlēs pret Maskavas "Dinamo" un Maskavas CSK KHL dāsnā roka rīdziniekiem izsniedza tehniskos zaudējumus, kas, protams, iedragāja arī situāciju turnīra tabulā.

Kopumā 10 rīdzinieku hokejisti tika ievietoti savainoto spēlētāju sarakstā, kas nozīmēja, ka Skudram atkal bija jāskatās leģionāru virzienā. Vienu maiņu ir iespējams "aizlāpīt" ar jaunajiem hokejistiem no HK "Rīga", bet ne pusi sastāva.

Un tad sekoja nākamais izbraukums, pēc kura atkal tika konstatēti vairāki saslimšanas gadījumi, kas atkal nozīmē karantīnu un spēļu izlaišanu.

Šobrīd statistika (un ne tikai tā, kas turnīra tabulā) ir bēdīga - aizvadīti divi izbraukumi un no abiem mājās atbraukts ar jauniem Covid-19 gadījumiem. 

Līdz ar to faniem atliek tikai cerēt, ka no nākamā izbraukuma tiks atvesti punkti, nevis jauni Covid-19 gadījumi. Bet cerēt uz ko labu 2020. gadā? Naivi...

Spēļu prakses trūkums un to "atstrādāšana"

Pirmkārt, ir jāsaprot, ka tik saraustītā spēļu grafikā, kāds šobrīd ir Rīgas "Dinamo", ir grūti izveidot jebkāda veida "ķīmiju" starp hokejistiem. Fakts, ka sastāvam vēl pavisam nesen regulāri tika pievienoti jauni leģionāri, arī nepalīdz.

Protams, Lauris Dārziņš un Miķelis Rēdlihs zinās viens otra atrašanās vietu pat ar aizvērtām acīm, bet duetu, kuri tik ilgi spēlētu kopā, ir maz visā KHL. Bet arī Rēdlihs ilgu laiku nav bijis pieejams, līdz ar to viena no retajām spēlētāju saiknēm, uz kuru varētu paļauties, arī ir iztrūkusi. Lai izveidotu sadarbību starp hokejistiem, ir vajadzīgas spēles, ne tikai treniņi. 

Un tad seko jautājums par pārceltajām spēlēm. Šobrīd rīdziniekiem janvārī jau ir 11 mači. Tas ir pagaidām, pieņemot, ka vairāk spēļu nebūs jāizlaiž, uz ko, atkal jāsaka, ir visai naivi cerēt.

Un šeit varēs redzēt, cik lielu lomu spēlēs kārtīgas treniņnometnes trūkums pirms sezonas, jo aizvadīt spēles gandrīz katru otro dienu būs liels pārbaudījums hokejistu fiziskajai sagatavotībai.

Līdz ar to arī lolot cerības par brīnumainu izglābšanos sezonas turpinājumā ir naivi. Varbūt "Dinamo" hokejisti un treneru štābs arī ir pelnījuši, lai viņus apber ar kritiku. Varbūt šis sastāvs patiesi nebija spējīgs izrāpties no rietumu konferences pagraba, kur pagājušajā sezonā rīdzinieki komfortabli iekārtojās. Bet šosezon ir aizvadīts pārāk mazs skaits secīgu spēļu, lai pilnvērtīgi izvērtētu rīdzinieku spēku vai arī tā trūkumu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu