Kuri augi un produkti ir īpaši kaitīgi mājdzīvniekiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Kaut arī daudzus produktus cilvēki ikdienā patērē pārtikā, tie var radīt nopietnu kaitējumu un pat letālu iznākumu mājdzīvniekam. Tas pats attiecas arī uz istabas augiem un grieztajiem ziediem. Portāls "Apollo" sazinājās ar "PetCity" veterinārārsti Madaru Teterovsku, lai noskaidrotu, kuri augi un produkti ir īpaši kaitīgi mājdzīvniekiem.

Populārākie pārtikas produkti, kas izraisa nopietnu toksicitāti

Eksperte norādīja, ka viens no kaitīgajiem produktiem ir vīnogas un rozīnes, jo tās izraisa nopietnus nieru bojājumus, kā rezultātā attīstās nieru mazspēja, anūrija (nierēs neveidojas urīns).

"Sākotnējās saindēšanās pazīmes var būt vemšana un caureja. Minimālā toksiskā deva var būt pat dažas rozīnes vai vīnogas. Var izraisīt letālu iznākumu," skaidroja Teterovska.

Tāpat bīstami ir arī sīpoli, ķiploki, loki un maurloki, jo dzīvniekam indīgas ir visas auga daļas.

"Dažu dienu laikā pēc uzņemšanas var attīstīties anēmija. Saindēšanās pazīmes – apetītes zudums, caureja, izmainīta urīna krāsa (brūna, tumši brūna), dzeltenas gļotādas. Ja dzīvniekam netiek sniegta palīdzība, tas var izraisīt dzīvnieka nāvi," atklāta eksperte.

Kā norādīja Teteorovska, kaitīga mājdzīvniekiem ir arī šokolāde, jo tās sastāvā ir teobromīns un kofeīns, kas ir toksiski dzīvniekiem.

"Jo tumšāka šokolāde, jo toksiskāka. Šokolāde var izraisīt sirds aritmiju un centrālās nervu sistēmas disfunkciju. Sākotnējās saindēšanās pazīmes var būt vemšana, caureja, nemiers, palielināts vēders, pastiprināta ūdens dzeršana, tās var progresēt līdz pat lēkmēm, palēninātai sirdsdarbībai, komai un dzīvnieka nāvei," stāstīja veterinārārste.

Eksperte sacīja, ka kaitīgi esot arī makadamijas rieksti, taču tie īpaši bīstami esot suņiem. "Sākotnējās saindēšanās pazīmes – vājums, vemšana, hipertermija, trīce. Parasti saindēšanās pāriet bez nopietnas ārstēšanas, parasti nav dzīvībai bīstama."

Teterovska piebilda, ka šie produkti ir bīstami ne tikai tīrā veidā, bet arī ēdienu sastāvā, piemēram, kotletes ar sīpoliem, gaļas mērces ar sīpoliem un tā tālāk.

"Ne vienmēr šo produktu uzņemšana radīs nopietnu saindēšanos, jo viss ir atkarīgs no uzņemtā daudzuma, tomēr katrs organisms ir atšķirīgs un var reaģēt pat uz nelielu daudzumu uzņemtās toksiskās vielas," skaidroja eksperte.

"Mājdzīvniekiem nopietnas veselības problēmas var izraisīt arī produkti ar lielu tauku saturu, alkohols, piens, mākslīgais saldinātājs ksilitols, augļi ar kauliņiem (gan aizrīšanās risks, gremošanas trakta nosprostošanās, gan lielos daudzumos uzņemti, piemēram, ķiršu kauliņi, kas satur zilskābi)," norādīja veterinārārste.

Populārākie istabas augi/grieztie ziedi ar nopietnu toksicitāti

Kā norādīja Teterovska, lilijas lielākoties indīgas ir kaķiem, dažas augu daļas un šķirnes arī suņiem.

"Lilijas izraisa smagus nieru bojājumus, kā rezultātā attīstās nieru mazspēja un anūrija. Var izraisīt letālu iznākumu. Jāpiebilst, ka ne vienmēr kaķim ir jāgrauž lilijas ziedi vai lapas, citreiz saindēties var pat tad, ja kaķis staigājis pa galdu ar liliju putekšņiem un pēc tam tos no ķepām nolaizījis," skaidroja "PetCity" eksperte.

Tāpat bīstamas mājdzīvniekiem ir arī maijpuķītes. "Lai arī pavasarī tās ļoti priecē, tomēr ir ļoti toksiskas kaķiem un suņiem. Toksiskas ir visas auga daļas, pat ūdens, kurā augs tiek turēts. Var izraisīt gremošanas trakta traucējumus (vemšanu, caureju, vēdera sāpes), nopietnākas saindēšanās gadījumā – sirds ritma traucējumus (neregulāru sirdsdarbību, atrioventrikulāro blokādi) un pat nāvi."

Indīgo augu sarakstā ietilpst arī alveja. "Lai arī cilvēku medicīnā šim augam piemīt ārstnieciskas īpašības, suņiem un kaķiem tas ir toksisks. Var izraisīt caureju, vemšanu, apetītes zudumu, muskuļu trīci, mainīt urīna krāsu."

Kā norāda Teterovska, kaitīgas ir arī tulpes, jo tās var izraisīt gremošanas trakta problēmas (caureju, vemšanu), smagākos gadījumos skar centrālo nervu sistēmu, var izraisīt krampjus un pat nāvi.

Viens no kaitīgajiem augiem ir arī dracēna, kas ir toksiska gan suņiem, gan kaķiem. "Izraisa gremošanas traucējumus (vemšanu, caureju, bieži ar asinīm), vājumu, apetītes zudumu. Kaķiem var novērot paplašinātas zīlītes."

Ko darīt gadījumā, ja mīlulis ir apēdis kādu no kaitīgajiem augiem vai produktiem?

"Toksisko augu saraksts suņiem un kaķiem ir nebeidzami garš. Tā kā jebkuram no mums ir pieejams milzīgs informācijas avots – internets, vienmēr pirms kāda auga iegādāšanās ieteiktu pārbaudīt, vai šis augs nav toksisks mūsu mājdzīvniekam, jo tikai šā auga neesamība var pasargāt no nopietnām sekām," skaidroja "PetCity" eksperte.

Teterovska atklāja, ka bieži vien gan viņa, gan kolēģi klīnikā dzirdējuši no saimniekiem: "Mans kaķis puķes negrauž."

"Kā jau minēju iepriekš, ne vienmēr vajag kādu augu grauzt un apēst, citreiz pietiek ar nelielu putekšņu daudzumu, kas nokļuvis uz dzīvnieka ķepām, apmatojuma, ko dzīvnieks pēc tam apēdīs mazgājoties. Tieši to pašu varu teikt arī par pārtikas produktiem, vienmēr pārliecināties, ka produkts nav toksisks. Īpaši piesardzīgiem jābūt saimniekiem ar dārzu, kur dzīvnieks nepieskatīts var uzņemt dažādus toksiskus produktus, piemēram, vīnogas," skaidroja veterinārārste.

Viņa norādīja: ja toksiskais produkts vai augs tomēr ir uzņemts, nekavējoties vajadzētu sazināties ar veterināro klīniku un izvērtēt vajadzību dzīvniekam izraisīt vemšanu.

"Jo ātrāk dzīvnieks tiks atbrīvots no toksiskā auga vai produkta, jo lielāka iespēja, kas tas neizraisīs nopietnas un paliekošas sekas vai pat dzīvnieka nāvi. Saindēšanās gadījumā vienmēr jāvēršas pie sava ārstējošā veterinārārsta vai diennakts veterinārajā klīnikā," norādīja Teterovska.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu