Dubļainas pastaigas un suņa mazgāšana. Kā pareizi kopt savu mīluli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Ir pienācis rudens - lietus, mitrums, dubļi... Tie ietekmē suņus - viņu kažociņus un ķepas. Netīrumi, smakas un mitrums ir tas, ar ko gada tumšajā laikā saskaras daudzi suņu saimnieki, tādēļ "PetCity" Dzīvnieku friziere Irina Daugerte pastāstīja, kā tad aukstajā laikā vispareizāk kopt četrkājainos draugus. 

Suns un mazgāšana dušā - kas jāņem vērā? 

Irina stāsta, ka mazo šķirņu suņus var mazgāt vienreiz mēnesī, savukārt lielos - divas, trīs reizes gadā. Tomēr bez šampūna suņus var noskalot ar dušu arī biežāk.

Ūdenim jābūt siltam, tā, lai cilvēka rokai būtu patīkami - ne karsti, ne auksti. Ja suns tiek mazgāts pārāk bieži, viņam var kļūt sausa āda, kas veicina spalvu izkrišanu, ādas niezi un zvīņošanos, tādēļ šādos gadījumos būtu vēlams mīlulim nodrošināt papildu vitamīnus, piemēram, zivju eļļu.

Kā skaidro eksperte, cilvēkam nav jāuztraucas, ja kāds slapjums tiek suņa ausīs vai acīs, jo tas mīlulim nekaitēs, galvenais ir pēc mazgāšanas suņa ausis rūpīgi izžāvēt. 

Ir svarīgi izvēlēties arī konkrētajam sunim piemērotāko šampūnu - jāizvērtē mīluļa spalvas garums, šķirne, vai spalva ir mīksta vai asa, jāskatās, vai sunim nav blaugznas, kādas alerģijas. Vēlams zooveikalā vērsties pie konsultantēm, kas sniegs padomu, kuru no plašā šampūnu klāsta izvēlēties. 

"Tomēr pats svarīgākais ir pēc mazgāšanas suņa kažoku labi izžāvēt. Īpaši tas attiecas uz garspalvainiem suņiem," norāda eksperte. 

Viņa skaidro, ka īsspalvainus suņus var noslaucīt ar dvieli, vislabāk mikrošķiedras, kas ātrāk uzsūc mitrumu, savukārt garspalvainus suņus visefektīvāk var izžāvēt ar fēnu.

Kad ir mitrums un sals

Irina norāda, ka pēc pastaigām ir svarīgi kopt arī suņa ķepas un to spilventiņus, jo pirkststarpās mēdz sakrāties dažādi netīrumi un baktērijas.

"Par dzīvnieka ķepu kopšanu īpaši jādomā rudenī un ziemā. Pirms pastaigas suņa ķepas vajadzētu pārklāt ar ar aizsargkrēmu vai vasku, jo uz ielām tiek kaisīti dažādi reaģenti, piemēram, sāls, kas kaitē mīluļa ādai," atzīmē dzīvnieku friziere. 

Suņa ķepas visērtāk pēc pastaigām ir notīrīt ar speciālām mitrajām salvetēm vai nomazgāt ar ūdeni. "Ķepu kopšanai ir arī speciāli šampūni, kuri labi attīra ķepas no sāls, dubļiem un citiem netīrumiem."

Lietum gan noteikti nevajadzētu atturēt saimnieku doties pastaigās ar suni, īpaši, ja mīlulis pats pret mitrumu neiebilst. Šādiem laikapstākļiem sunim var iegādāties lietusmētelīti vai kombinezonu, kas lieliski aizsargās suņus un viņu spalvu. 

Tomēr, ja lietusmētelīša sunim nav, atgriežoties mājās pēc lietainas un dubļainas pastaigas, saimniekam ir obligāti jāparūpējas, lai mīlulis tiktu izžāvēts un sakopts, nevis žūtu pats. Tā, piemēram, "PetCity" veikalos ir pieejamas gan speciāli dzīvniekiem paredzētas vienreizējas mitrās salvetītes, gan cimdiņi, kas uzvelkami uz rokas, lai mīluli varētu sakopt ātri, neizmantojot dušu.

Eksperte skaidro, ka tieši suņa izžūšana pašam ir izplatītākā kļūda, ko pieļauj saimnieki. "Ja suņa spalva ir gara un pēc dušas vai lietus suņa kažoks netiek izžāvēts, tas veicina kamolu savelšanos, kurus ir gandrīz neiespējami atšķetināt." 

Daudziem saimniekiem sveša nav arī "suņa smaka", kas mīlulim mēdz parādīties pēc mazgāšanas vai lietus, ja viņš nav ticis kārtīgi nosusināts.

Tāpat pēc izžāvēšanas garspalvainie ir jāizķemmē, lai izvairītos no kamolu velšanās. 

Eksperte uzsver, ka pēc suņa mazgāšanas, īpaši mazo šķirņu četrkājiem, atlikušo dienas daļu vajadzētu izvairīties no pastaigām vētrainā un vēsā laikā, jo pretējā gadījumā mīlulis var viegli saaukstēties. 

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu