"ReTV": Otras krematorijas Valmieras pusē nebūs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ReTV

Otras krematorijas Valmieras pusē tomēr nebūs, vēsta "ReTV". Šādu lēmumu nule pieņēmusi Valmieras pilsētas pašvaldība, ņemot vērā gan iedzīvotāju iebildumus, gan citus apsvērumus.

Otru krematoriju Valmierā bija paredzēts būvēt aptuveni 200 metrus no Vidzemes slimnīcas un 400 metrus no bērnudārza “Bitīte”. Bija plānots būvēt apbedīšanas kompleksu un krematoriju ar atvadu zālēm, stāvlaukumu un dzīvžogu. Tomēr tika pieņemts lēmums būvatļauju neizsniegt.

“Krematorija un arī šis apbedīšanas pakalpojumu komplekss ir ēka, kas ir saistīta ar kapsētām, apbedījumiem. Šajā gadījumā tiešām vairāk tas uzsvars ir uz to, ka tas neatbilst mūsu apbūves noteikumiem un mūsu teritorijas plānojumam,” situāciju ReTV Ziņām skaidroja “Valmieras pilsētas būvvaldes” vadītāja Jolanta Brūniņa.

Ētiskie apsvērumi bija arī viens no biežāk minētajiem argumentiem publiskās apspriešanas laikā.

Iesniegto aptauju apkopojums vēl vēsta – iedzīvotāji satraucas, ka samazināsies blakus esošo īpašumu vērtība.

Foto: ReTV

“Publiskā apspriešana bija tikai viens no situācijas izpētes objektiem, ja tā var teikt. Un iedzīvotāji gana daudz piedalījās, bet tie viedokļi dalījās – bija cilvēki, kas bija kategoriski pret, un bija cilvēki, kas atbalsta šo ieceri un arī šo vietu,” atzina Brūniņa.

Par tobrīd karsto tematu viedokļus “par” un “pret” pauduši vairāk nekā 300 cilvēki. Tā kā viedokļi bija neviennozīmīgi, lēmuma pieņemšana pašvaldībā ieilga. “Mēs lūdzām atkārtoti pašvaldību lietu ministrijai [VARAM] sniegt skaidrojumu tieši par teritorijas plānojumu,” precizēja Brūniņa.

Iedzīvotājus satrauca arī fakts, ka dedzināšanas procesā radīšoties nepatīkamas smakas un vides piesārņojums. Valsts vides dienests (VVD) ReTV Ziņām sniedza šādu atbildi. “Tā kā šī krāsns bija identiska jau esošajai, arī gaisa emisijas ir identiski vērtējamas. Un mūsu rīcībā ir gan jau šīs, uzbūvētās krematorijas emisiju projekts, kurā tiek pamatots ar aprēķiniem, izkliedes kartēm šī te ietekme uz gaisa kvalitāti. Tā kā mēs pieņemam, ka arī šī krematorija nebūtu uzskatāma par draudu cilvēka veselībai un dzīvībai,” ReTV Ziņu dienestam atzina VVD Vidzemes reģiona direktore Dace Rudusa.

Valmieras pašvaldība gan pieļauj, ka ar šo lēmumu viss vēl nebūs beidzies - īpašnieks šo lēmumu pašvaldībā drīkst apstrīdēt.

Būvniecības ierosinātāja SIA “Vidzemes krematorija” pārstāvis Edmunds Litiņš ReTV Ziņām komentāru nesniedza, vien norādīja, ka patlaban uzņēmums iepazīstas ar lēmumu, jo par to uzzinājuši vakar.

Foto: ReTV
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu