FOTO UN VIDEO ⟩ Pandēmijas dēļ Honkongā atgriezušies rozā delfīni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Kopš pasaulē valda Covid-19 pandēmija un pa ūdeņiem vairs nebraukā tik daudz kravas kuģu, aizvien biežāk Honkongas krastos tikuši novēroti ārkārtīgi retie rozā krāsas delfīni, vēstī medijs "Vice".

Pērļu upes delta stiepjas no Ķīnas pilsētas Guandžou ziemeļiem līdz Makao reģiona dienvidiem. Tā ir pazīstama kā viens no industriālākajiem estuāriem pasaulē un ir galvenais ražošanas un tirdzniecības centrs Ķīnā.

Šeit arī mīt rozā delfīni, saukti arī par ķīniešu baltajiem delfīniem, - reta suga, kuras paredzamais dzīves ilgums ir līdz 40 gadiem. Teritorijas sārto delfīnu populācija pēdējo 15 gadu laikā ir sarukusi par 70 līdz 80 procentiem cilvēku radītās industriālās darbības dēļ, taču nu pandēmijas laikā viņi sākuši atgriezties.

No 2017. gada aprīļa līdz 2018. gada martam novēroti vien 47 šīs sugas pārstāvji. Pandēmijas dēļ ir apstājusies jūras satiksme starp Honkongu un Makao, un vides aizsardzības speciālisti ziņo, ka sārto delfīnu skaits upē ir palielinājies. Kopš marta Pērļu upes deltā sārto delfīnu skaits ir pieaudzis aptuveni par trešdaļu.

Honkongā dzīvojusī jūras zinātniece Dr. Lindsija Portera ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņas pētnieku grupa ir novērojusi pamanāmi lielākas rozā delfīnu grupas.

12. oktobrī rozā delfīns ticis novērots arī Singapūras pusē.

Tomēr ekspertus māc pamatotas bažas, ka tie varētu izzust pavisam.

Pērļu upes deltas metropoles reģions tiek uzskatīts par milzīgu - tajā dzīvo aptuveni 22 miljoni cilvēku. Papildus intensīvai jūras satiksmei sārto delfīnu dzīvotni ir apdraudējuši tādi cilvēku radīti traucējumi kā piekrastes attīstība un ūdens piesārņojums.

Nepalīdz arī tas, ka Honkongas valdība būvē arī trešo skrejceļu Honkongas Starptautiskajai lidostai, kas tika uzcelta uz mākslīgas salas šajā apkārtnē.

Delfīni lielā mērā savā saziņa paļaujas uz skaņu. Jūras satiksmes radītais troksnis rada viņiem stresu un pat var izraisīt dzirdes zudumu un nāvi. Arī garām braucošie kuģi var ievainot delfīnus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu