Uz laiku mainīta Covid-19 testu nodošanas kārtība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdz jauna risinājuma izstrādei jeb kopumā divas nedēļas Covid-19 testus veiks pēc ģimenes ārsta nosūtījuma, izriet no šodienas ģimenes ārstu profesionālo organizāciju tikšanās ar Veselības ministriju, vēsta Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Jau ziņots, ka šodien ģimenes ārstu profesionālās organizācijas tikās ar Veselības ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu gaidāmās izmaiņas Covid-19 testēšanas kārtībā. Jau vakar Veselības ministrijā atklāja, ka paredzēts veikt izmaiņas esošajā testēšanās kārtībā, lai nodrošinātu iespēju personām ar Covid-19 raksturīgiem simptomiem testēties iespējami ātri.

Attālinātās tikšanās laikā abas puses vienojušās, ka divas nedēļas Covid-19 testus veiks pēc ģimenes ārstu nosūtījuma, tādējādi ierobežojot pašreizējo iespēju jebkuram, pat bez simptomiem, pieteikties Covid-19 testam. Kad šis periods sāksies, pēc Veides paustā, ir pašas ministrijas rokās, tomēr šāds termiņš noteikts, jo tas kalpos kā pārejas periods līdz jauna risinājuma izstrādei.

Līdz ar to ministrijai būs divu nedēļu laikā jārod iespēja nodrošināt resursus šo testēties gribētāju nodalīšanai bez ģimenes ārstu starpniecības. Ģimenes ārstu asociācijas prezidente iezīmēja, ka šī kārtība varētu nozīmēt, ka pacients zvanītu tieši testu veicējiem un tur saņemtu nosūtījumu, tādējādi aizstājot ģimenes ārstu.

Ģimenes ārstu nosūtījumu kārtība būšot spēkā tikai divas nedēļas, jo, kā norādīja Veide, "pat pēdējās Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijās, kas iznāca 19.oktobrī, ir rakstīts, ka pacientiem ar akūtām infekcijas pazīmēm, proti, potenciāliem Covid-19 simptomiem, jāpiekļūst pie testa iespējami ātri".

Savukārt, vadoties pēc viņas paustā, šajā pagaidu kārtībā sanāktu, ka jebkuram testēties gribētājam sākotnēji ir jāpārrunā savs veselības stāvoklis ar ģimenes ārstu, bet ģimenes ārsts izvērtē viņa veselības stāvokli un tikai tad, ja tiek saņemts nosūtījums, pacients var zvanīt, lai pieteiktos testam.

Tāpat Veides ieskatā kārtība, kurā sākotnēji ir jāsaņem ģimenes ārsta nosūtījums, ir papildu birokrātija uz ģimenes ārstu pleciem, jo, pirmkārt, ar katru testēties gribētāju būs jāpārrunā viņa veselības stāvoklis, jāizraksta nosūtījums un pēc tam vēl jāveic ieraksts ambulatorajā kartē. "Mēs paredzam, ka tas varētu aizņemt stundu vai pat divas stundas," piebilda mediķe.

Veide arī neizslēdz iespēju, ka varētu parādīties traucējumi e-veselības sistēmas funkcionēšanā, ja šī kārtība paredzēs datu apmaiņu šajā platformā.

Ģimenes ārste arī uzsvēra, ka pašreizējos apstākļos epidemioloģiskā situācija var mainīties ātri, savukārt galvenais uzdevums ir nodrošināt, ka iespējami ātri tiek atklāti inficēšanās gadījumi un tie tiek izolēti. Līdz ar to arī tiek pamatota vēlme, kāpēc Covid-19 testu veikšanas kārtībai ir jānodrošina iespējami ātra testēšanās iespēja, it sevišķi tiem, kuriem ir Covid-19 raksturīgi simptomi.

Jau ziņots, ka otrdienas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa atklāja, ka ir paredzēts, ka drīzumā tiks mainīta Covid-19 testēšanas kārtība, kā rezultātā Covid-19 testa veikšanai būs vajadzīgs ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādes speciālista nosūtījums.

Pēc Līviņas paustā, jaunajā kārtībā testu saņemšana "noteikti būs primāri ar ģimenes ārsta nosūtījumu vai ar ārstniecības iestādes speciālistu nosūtījumu". Kā norādīja VM pārstāve, pašreizējais mērķis ir nodrošināt, ka personas, kuras ir saņēmušas nosūtījumu, testu varētu veikt maksimums divas dienu laikā.

Viņa skaidroja, ka rindas ir izveidojušās, jo ir liels pieprasījums testēties pēc savas iniciatīvas no cilvēkiem, kuriem nav simptomu vai sūdzību. "Saistībā ar to, ka pasliktinās epidemioloģiskā situācija, viņi vēlas drošības garantu," piebilda Līviņa. Rezultātā, tas ierobežo iespējas veikt testu personām ar simptomiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu