ASV pētījums: Hospitalizētiem Covid-19 pacientiem ir piecreiz lielāks nāves risks nekā gripas pacientiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Hospitalizētiem Covid-19 pacientiem ir piecreiz lielāks risks nomirt, kā arī lielāks 17 komplikāciju risks, nekā gripas slimniekiem, konstatēts ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC) publicētā pētījumā.

Pētījumā izmantoti dati par ASV Veterānu veselības pārvaldes slimnīcu 3948 pacientiem, kas no šī gada 1.marta līdz 31.maijam tikai hospitalizēti pēc saslimšanas ar Covid-19, un 5453 pacientiem, kas no 2018.gada 1.oktobra līdz 2020.gada 1.februārim tika hospitalizēti pēc saslimšanas ar gripu. Pētījumā iekļautie Covid-19 pacienti bija vidēji 70 gadus veci, bet gripas pacienti - vidēji 69 gadus veci.

No šiem Covid-19 pacientiem slimnīcā nomira 21,0%, bet no gripas pacientiem nomira 3,8%. Covid-19 pacientiem slimnīcā pavadītais laiks bija gandrīz trīs reizes ilgāks nekā gripas pacientiem.

Pētījumā salīdzinot ar Covid-19 hospitalizētos afroamerikāņus, latīņamerikāņus un citu rasu minoritāšu pārstāvjus ar baltajiem pacientiem, tika konstatēts, ka pirmajai grupai bija lielāks deviņu komplikāciju risks nekā otrajai grupai. Kā šādas komplikācijas tika minētas respiratorās, neiroloģiskās un nieru slimības un sepse.

Tika konstatēts, ka Covid-19 pacientiem bija gandrīz 19 reizes lielāks risks saslimt ar akūtu respiratoro distresa sindromu (ARDS) nekā gripas pacientiem,  divas reizes lielāks pneimonijas risks, 1,7 reizes lielāks elpas trūkuma risks, 3,5 reizes lielāks pneimotoraksa risks, kā arī vairāk nekā divas reizes lielāks miokardīta, dziļās vēnu trombozes, plaušu embolijas, galvaskausa asiņošanas, akūta hepatīta vai aknu mazspējas, bakterēmijas, un izgulējumu risks.

Covid-19 pacientiem salīdzinājumā ar gripas pacientiem tomēr bija mazāks astmas un hroniskas obstruktīvās plaušu slimības saasinājumu risks.  

Pētījumā netika iekļauti pacienti, kuriem gripa diagnosticēta pēc šī gada 1.februāra, lai izvairītos no tādu pacientu iekļaušanas, kuri varētu būt inficējušies arī ar Covid-19. 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu