Ministre: Valsts ieguldījumi izglītībā jāpadara efektīvāki (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts ieguldījumi izglītībā ir jāpadara efektīvāki, šādu nostāju intervijā Latvijas Radio pauda izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Politiķe stāstīja, ka Latvijā ieguldījumi izglītībā attiecībā pret iekšzemes kopproduktu ir salīdzinoši augsti, taču liela to daļa aizejot netiešajās izmaksās. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas sīkāk izanalizēt situāciju un tēriņus padarīt efektīvākus.

Pēc ministres vārdiem, ir jāizdara izvēle, vai Latvijā izglītības nozares nauda vairāk aiziet ēku un infrastruktūras uzturēšanā, vai arī kvalitatīvas izglītības nodrošināšanā.

Šuplinska uzsvēra, ka skolu tīkla sakārtošana Latvijā ilgst jau vairākus gadus, attiecīgi ir pienācis laiks šo procesu noslēgt. IZM mērķis šajā procesā esot panākt, lai vidusskolas līmenī skolēniem ir priekšmetu izvēles iespējas.

Šādas izvēles iespējas esot jānodrošina, jo IZM novērojusi, ka skolās, kur ir mazs skolēnu skaits, jaunieši neizvēlas mācīties STEM (dabaszinātņu, tehnoloģiju un matemātikas) mācību priekšmetus, kas ir vitāli svarīgi priekšmeti darba tirgū nākotnē.

Ministre izteicās, ka šajā gadījumā "stāsts nav par skolu slēgšanu", bet gan par reorganizāciju un dažādu pakāpju skolu stiprināšanu. Skolu nākotne esot atkarīga no pašām skolām un to spējas kvalitatīvi strādāt un piesaistīt skolēnus.

Šuplinska domā, ka skolu reorganizēšana nenozīmēs skolotāju bezdarba pieaugumu, jo kopumā Latvijā trūkst pedagogu, attiecīgi atlaistajiem būšot iespējas atrast jaunas darba iespējas.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu