Polijas Konstitucionālā tiesa iegrožo jau tā stingros abortu likumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktīvisti pie Polijas konstitucionālās tiesas.
Aktīvisti pie Polijas konstitucionālās tiesas. Foto: AP/Scanpix

Polijas Konstitucionālā tiesa secinājusi, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga, paziņojusi Konstitucionālā tribunāla priekšsēdētāja Jūlija Pšilebska.

Tiesas lēmums ir līdzvērtīgs abortu aizliegumam, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Tiesa norādīja, ka minētais nosacījums pārkāpj konstitūcijā garantēto aizsardzību ikviena cilvēka dzīvībai.

Tiesas lēmums izpelnījās tūlītēju nosodījumu no Eiropas Padomes, kuras cilvēktiesību komisāre Dunja Mijatoviča nodēvēja to par skumju dienu sieviešu tiesībām.

"Pamatojuma atņemšana gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā ir līdzvērtīga aizliegumam un pārkāpj cilvēktiesības," tviterī paziņoja Mijatoviča.

Viņa norādīja, ka šis tiesas lēmums veicinās nelegālus abortus un abortu veikšanu ārzemēs.

Kopš 1993. gada Polijā aborti atļauti tikai gadījumos, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas vai incesta rezultātā, un gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību vai embrijs ir deformēts - 98% valstī veikto abortu bijuši tieši šī iemesla dēļ, vēsta BBC.

Tiesas lēmums var veicināt likumprojekta pieņemšanu, kas aizliegtu abortus gadījumos, kad embrijam konstatēti defekti.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" iepriekš šogad atbalstīja minēto likumprojektu, bet, saskaroties ar pretestību sabiedrībā, nolēma nodot jautājumu izskatīšanai konstitucionālajai tiesai.

Tribunāls, kura galvenais izdevums ir nodrošināt likumu atbilstību konstitūcijai, 2016.gadā tika reformēts, un kritiķi uzskata, ka tagad tiesā dominē valdošās partijas atbalstītāji.

Bijušais liberālais Polijas premjerminists un valdošās partijas kritiķis Donalds Tusks paudis viedokli, ka aborta jautājuma risināšana pandēmijas laikā ir negodīga politiska rīcība.

"Aborta jautājuma un pseidotiesas sprieduma iemešana pandēmijas vidū ir vairāk nekā ciniska", tviterī paziņoja Tusks.

"Likums un taisnīgums" sabiedrotais Polijas prezidents Andžejs Duda paziņojis, ka gadījumā, ja parlaments apstiprinās likumprojektu, viņš to parakstīs.

Polijā, kuras iedzīvotāju skaits mērāms 38 miljonos, gadā legāli tiek veikti mazāk nekā 2000 abortu, bet sieviešu organizācijas aplēsušas, ka aptuveni 200 000 abortu tiek veikti nelikumīgi vai ārzemēs.

"Likums un taisnīgums" valdības mēģinājumi padarīt stingrāku abortu likumu 2016.gadā noveda pie plašiem protestiem un valdībai nācās atteikties no šīs ieceres.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu