Teoloģe: Pāvesta Franciska atbalsts viendzimuma pāru civilajām savienībām ir viņa personīgais viedoklis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pāvests Francisks
Pāvests Francisks Foto: SIPA/Scanpix

Pāvesta Franciska paziņojums par atbalstu viendzimuma pāru civilajām savienībām ir viņa personīgais viedoklis, nevis oficiālā Romas Katoļu baznīcas nostāja, Latvijas Radio norādīja Daugavpils Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu institūta direktore, profesore ar teoloģijas doktora grādu Anita Stašulāne.

Stašulāne norādīja, ka pāvesta teiktais nav viennozīmīgi traktējams.

"Pāvests ir paudis savu personisko viedokli, tas nav oficiāls paziņojums, un tas nozīmē, ka pāvests ir atvērts diskusijām par to, kā risināt sociālos jautājumus. Pāvests netaisās pārskatīt baznīcas doktrīnu," pauda Stašulāne.

Stašulāne, kura Vatikānā ir absolvējusi Pāvesta Pontifikālo Gregora universitāti un savulaik pirms pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes Latvijā mācījusi viņam latviešu valodu, sacīja - pirms traktēt pāvesta Franciska teikto un izdarīt secinājumus, jāizprot būtība.

"Akcentē tie, kuri nesaprot, kā Romas katoļu baznīca darbojas. Tā ir ļoti stingri hierarhiski veidota struktūra, un ātras pārmaiņas tajā vispār nav iespējamas," pauda Stašulāne.

Pašlaik esot jāgaida baznīcas oficiālais skaidrojums par šo tēmu, uzsvēra Stašulāne.

"Pirmkārt, jāskatās, kāda būs baznīcas autoritāšu reakcija, kā rīkosies Latvijas bīskapu konference, kā to skaidros," viņa sacīja.

Rīgas arhidiecēzes vikārs tiesas jautājumos Juris Jalinskis Latvijas Radio skaidroja, ka "katoļu baznīcā jau kopš tas pirmsākumiem un arī saskaņā ar likumdošanu ar 1983. gada Kanonisko tiesību kodeksu, kurš tai skaitā arī regulē dažādus jautājumus, kas skar laulību, tā 1055. kanonā jeb pantā ir noteikts, ka laulība var tikt uzskatīta par derīgu tikai tad, ja tā ir noslēgta starp vīrieti un sievieti.

Tas, par ko varbūt šodien daudzi runā, par reģistrāciju, par kaut kādu juridisku statusu, ko vēlas piešķirt atsevišķām personām, personu kopienām vai kopā būšanai, šis jautājums neskar baznīcu,

jo šī reģistrācija notiek vai notika, vai notiks  - tas ir saistīts tikai ar valsts likumu juridisko aspektu, bet nekādā gadījumā tas nevar skart baznīcas iekšējo kārtību un arī baznīcas iekšējo skatījumu uz tādu lietu kā laulība baznīcā."

Arī pāvests savā vēstījumā norādīja, ka šī sfēra būtībā ir valsts pārziņā, kurai arī juridiski tā jāsakārto.

Jau vēstīts, ka Romas katoļu baznīcas galva pāvests Francisks pirmo reizi publiski atbalstījis viendzimuma partneru attiecību tiesisko regulējumu.

Šādu viedokli pāvests paudis dokumentālajā filmā "Francesco", kas trešdien, 21. oktobrī, piedzīvoja pirmizrādi Romas kinofestivālā. 

"Homoseksuāliem cilvēkiem ir tiesības veidot ģimenes. Viņi ir dieva bērni. Ir jāpieņem civilo partnerattiecību likumi, lai viņi būtu juridiski aizsargāti," filmā norāda Francisks. 

Atbalstu viendzimuma attiecību tiesiskajam regulējumam kā alternatīvu viendzimuma pāru laulībai Francisks publiski pauda laikā, kad viņš bija Buenosairesas arhibīskaps. 

Tagad viņš šādu atbalstu pirmo reizi paudis arī esot pāvesta statusā. 

Filmā “Francesco” pāvests runā par vairākiem jautājumiem, kas viņu satrauc visvairāk, tostarp jautājumiem, kas saistīti ar vidi, nabadzību, migrāciju, rasu un ienākumu nevienlīdzību, kā arī diskrimināciju. 

Kā norāda ASV katoļu mācītājs Džeimss Mārtins, pāvesta izteikumi par nepieciešamību regulēt viendzimuma partneru attiecības uzskatāms par būtisku soli uz priekšu katoļu baznīcas attieksmē pret LGBT kopienu. 

"Pāvesta izteikumi arī spēcīgs signāls vietām, kur baznīca līdz šim stingri iestājusies pret šādu regulējumu," uzsver Mārtins. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu