Covid-19 ⟩ Testēšanas kapacitātes klupšanas akmens - darbinieku trūkums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes
Covid-19 analīzes Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 testu reaģentu skaits būtu pietiekams vēl vairāk pārbaužu veikšanai, nekā tas darīts līdz šim, taču tam trūkst darbinieku, šovakar, 22. oktobrī, vēstīja LTV raidījumā "Panorāma".

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, pieaudzis arī veikto testu skaits. Septembrī ik dienas lielākoties tika pārbaudīti vairāk nekā 2000 cilvēku, un, apkopojot datus līdz ceturtdienai, 22. oktobrim, testēto cilvēku skaits dubultojies, sasniedzot 4000 katru dienu. 

Kaut gan politiķi norādījuši, ka tas ir optimāls daudzums, uz testiem izveidojušās garas rindas. Ceturtdien, piesakoties vēl uz valsts apmaksātu Covid-19 testu, neatkarīgi no slimības pazīmēm, Rīgā var nākties gaidīt piecas līdz astoņas dienas, Jēkabpilī un Valmierā - 10 dienas, bet Jelgavā - 11 dienas, vēstīja raidījumā. 

Tiesa, īsāks gaidīšanas laiks var būt privātās laboratorijās.

Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins "Panorāmā" norādīja, ka pienācis laiks nokopt garās rindas.

Testu reaģentu skaits un rezerves ir pietiekamas, reaģentu pietiktu pat vēl lielākai testēšanas jaudai.

"Reaģenti pašlaik pietiek gan paraugu paņemšanai, gan pašai testēšanai. Tā vidējā kapacitāte ir 6000, un pat vairāk varam testēt, ņemot vērā visas laboratorijas. Tur gan tie reaģenti ir, gan arī ir mašīnas, kuras testē," sacīja Ņikišins. 

"Bet, protams, šeit jāpadomā, ka izmeklējumi nav nemaz tik lēti un valstij dienā tie izmaksā ap 200 000 eiro. Tā arī nav tik maza summa." .

Martā Covid-19 analīžu paņemšana un apstrāde mēnesī valstij izmaksāja nepilnu pusmiljonu eiro, bet kopš aprīļa katru mēnesi tam tērēti vairāk nekā divi miljoni.

Kopā līdz šim iztērēti vairāk nekā 11 miljoni, neskaitot septembri un oktobri, par kuriem vēl nav datu un kad testēšanās jauda ir pieaugusi vairākkārt.

Šajos 11 miljonos arī nav iekļautas papildu izmaksas - Covid-19 zvanu centra darbinieku algas, telšu darbība, mājas vizītes.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) skaidroja, ka naudu Covid-19 izmeklējumiem piešķir no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Beidzoties mēnesim, laboratorijas iesniedz pārskatu par veikto darbu, norādot testa veidu, skaitu un izmaksas.

Šos datus pēc tam NVD apkopo un tālāk Ministru kabinets pieņem lēmumu par naudas izmaksām. Šādu kārtību atkārto katru mēnesi un uztraukumam, ka nauda izbeigusies, neesot pamata.

Testēšanas kapacitātes klupšanas akmens ir darbinieku trūkums. Visos Covid-19 analīžu paraugu savākšanas punktos kopā patlaban strādā 100 medmāsas, katra no tām vienā dienā, atbilstoši statistikai, apkalpo vismaz 50 cilvēkus.

Brīvdienās medmāsu skaits laboratorijās ir mainīgs, taču krietni mazāks, tāpēc sestdienās un svētdienās veikto testu skaits nereti ir pat divreiz zemāks. Arī laboratorijās pietrūkst darbinieku, kas paraugus apstrādā, savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs sūdzas par pārslodzi, jo, pieaugot atklātajiem Covid-19 pozitīvajiem gadījumiem, aug arī kontaktpersonu skaits, un daudz darba prasa infekcijas ķēžu un avotu noskaidrošana.

Tur šo darbu veic 36 epidemiologi un 24 sabiedrības veselības speciālisti, kuriem jāapzvana tūkstošiem cilvēku. Palīgā spiesti nākt arī darbinieki no citiem departamentiem.

"Ja mēs vēl gribam kāpināt testu skaitu, tad mums jādomā kaut kādi ceļi, kur mums dabūt to personālu.

Ja mēs runājam tikai par paraugu paņemšanu, tur ir 100 medmāsas, bet visās laboratorijās arī iekšā strādā laboratorijas speciālisti, kuri testē tos paraugus, un šeit arī laboratorijas strādā diennakts režīmā un uz tādas izsīkuma robežas, lai nodrošinātu visu to ļoti lielo pieplūdumu. Pašlaik tie punkti strādā arī ārpus sava darba laika. Cilvēki paliek ilgāk. Cilvēki strādā virsstundas," stāstīja Niķišins.

Jau vēstīts, ka līdz jauna risinājuma izstrādei jeb kopumā divas nedēļas Covid-19 testus veiks pēc ģimenes ārsta nosūtījuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu