Kas ir un kas nav burgers? EP lems par to, kādus ēdienus varēs tā saukt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Burgeri. Ilustratīvs attēls.
Burgeri. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Eiropas Parlaments šonedēļ balsos par to, vai burgerus bez gaļas arī turpmāk varēs saukt par burgeriem.

Pagājušajā mēnesī Eiropas Savienība (ES) saņēma atklātu vēstuli no lauksaimniecības lobija grupas "Copa-Cogeca". Vēstulē teikts, ka "tradicionālā gaļas industrija un vārdi kā šķiņķis, salami un steiks ir daļa no Eiropas kultūras mantojuma, un to uzturvērtība nav līdzvērtīga".

Tieši tādēļ lobija grupa vēlas saglabāt "gaļas nosaukumu gaļas produktiem" - respektīvi - "hamburgers" un "desa" tā var saukties tikai gadījumos, ja šie produkti ir veidoti no sarkanās gaļas.

Šāda vēstule izsūtīta tādēļ, ka ES arvien lielāku popularitāti iegūst dažādi produkti, kuros nav iekļauta gaļa. Kā vēsta "Bloomberg", gaļas un piena produktu aizstājēji ir pieredzējuši milzīgu izaugsmi.

Tieši tādēļ gaļas biznesa pārstāvji norāda, ka ir ļoti mulsinoši likt patērētājiem domāt, ka konkrēta ēdiena "versija ar dažādiem aizstājējiem" ir tas pats ēdiens, kas ar gaļu sastāvā.

"Bloomberg" citē pārtikas nozares eksperti Elenu Voldenu, kura uzsver, ka "vegāniskais burgers var radīt zināmu apjukumu un dažādus dīvainus apzīmējumus, piemēram, "bezgaļas kotlete" vai "uz augu bāzes tapusi maizīte"."

Ņemot vērā šo situāciju, pārmaiņas notiek vairākās ES valstīs. Tā, piemēram, Francijā produktus, kuru sastāvā ir dažādi augi, nedrīkst dēvēt terminos un nosaukumos, kas tiek izmantoti gaļas ēdieniem. ES ir arī aizliegusi izmantot piena nosaukumu dzērienos, kas izgatavoti no dažādiem augiem. Tā vietā daudzas kompānijas izmanto stilizētu piena nosaukumu, kas atvasināts no angļu valodas - "mylk".

Balsojums ir daļa no plašākas Eiropas Savienības agrokultūras politikas likumdošanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu