ASV aicina noteikt Krievijai sankcijas par Navaļnija saindēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: Shutterstock

ASV senatoru grupa ceturtdien pauda aicinājumu Savienoto Valstu prezidenta Donaldu Trampa administrācijai noteikt Krievijai jaunas sankcijas par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu, uzbrukumu opozicionāram dēvējot par mēģinājumu apklusināt vienu no pēdējām neatkarīgajām balsīm Krievijā.

Vēstule, kas adresēta valsts sekretāram Maikam Pompeo un finanšu ministram Stīvenam Mnučinam, ceturtdien publicēta republikāņu senatora, Senāta īpašās izlūkošanas komitejas pagaidu priekšsēdētāja Marko Rubio tīmekļa vietnē.

"Tie, kurus Navaļnijs pamatoti dēvē par "blēžiem un zagļiem", ar šo uzbrukumu mēģināja apklusināt vienu no pēdējām neatkarīgajām balsīm Krievijā," teikts senatoru vēstulē.

Trampa administrācija "kopā ar partneriem strādā pie tā, lai noskaidrotu personas, kas stāv aiz šī nozieguma", un tāpēc ir ļoti svarīgi, lai Vašingtona uzņemtos atbildību "stāties pretī šādiem soļiem".

"Putna režīms jau ir nodemonstrējis gatavību slepkavot savus kritiķus ārzemēs, izmantojot radioaktīvos materiālus un ķīmiskos ieročus," atgādina senatori. "Mūsu pūliņi, lai sniegtu atbalstu tiem, kas tiecas tikai, lai viņu valsts ievērotu pati savus likumus un starptautiskās saistības, ir nopietns signāls visiem brutālajiem režīmiem."

Lai aktivizētu sankciju mehānismus, senatori rosina izmantot Sergeja Magņitska aktu par tiesiskumu un atbildību, Magņitska globālo cilvēktiesību aktu, kā arī ASV likumu par ķīmisko un bioloģisko ieroču kontroli un to militāra pielietojuma aizliegumu.

Vēstuli parakstījuši abu lielo partiju pārstāvji.

Kā ziņots, Navaļnijam 20. augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22. augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2. septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

Navaļnijs, kas no Berlīnes slimnīcas 22. septembrī tika izrakstīts, paziņojis, ka aiz viņa saindēšanas stāv pats Putins.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu