Septiņi vienkārši veidi, kā uzlabot atmiņu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Vai vēlaties, lai jums būtu labāka atmiņa? Kā mainītos dzīve, ja varētu atcerēties vairāk? Uzzini septiņus vienkāršus veidus, kas palīdzēs uzlabot atmiņu. Par tiem vēsta portāls "PsychologyToday".

Daudzi cilvēki uzskata, ka atmiņa nevar uzlaboties. Par laimi, pēdējās desmitgadēs zinātnieki ir uzzinājuši vairāk par to, kā darbojas smadzenes un kā uzlabot atmiņu. 

1. Rakstiet ar roku

Interesanti, kā, ieviešot datoru, ir mainījusies mūsu izglītības sistēma. Bieži vien skolēni un studenti piezīmes veic datoros, nevis kladē ar pildspalvu. Daudziem pat ir grūti rakstīt ar roku. Turklāt cilvēki darba vietās galvenokārt izmanto datorus, lai ierakstītu sapulču un sarunu piezīmes.

Tomēr daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka jebkura materiāla pieraksts ar roku stiprina un uzlabo atmiņu. Zinātnieki izvirzījuši hipotēzi, ka rokraksts sevī ietver vairākas smadzeņu zonas, kas atbild par motoriku, redzi un izpratni.

Tādējādi, ar roku pierakstot informāciju, jūs varat uzlabot mācīšanās prasmi, atmiņu un informācijas saglabāšanu.

2. Informācijas pārskatīšana

Ir svarīgi vairākkārt pārskatīt informāciju, kuru uzņemat. Šī atkārtošana palīdz pārsūtīt informāciju no īstermiņa atmiņas uz ilgtermiņa atmiņu. Pētījumi ir pierādījuši, ka laika pavadīšana domājot un iesaistoties, palielina jūsu atmiņu un izpratni. Tomēr optimālai atmiņas trenēšanai nepietiek tikai ar atkārtojumu. Tādējādi vairāku citu zemāk esošo stratēģiju iekļaušana palīdzēs atcerēties vairāk.

3. Pārbaudiet sevi

Lasot informāciju atkal un atkal, jūs varat domāt, ka pārzināt šo informāciju. Tomēr lai precīzi novērtētu atmiņu un uzlabotu to, pārbaude ir svarīga. Pārbaudiet sevi ar prakses jautājumiem, viktorīnām, uzrakstot to, ko atceraties. 

4. Koncentrējieties

Fokuss ir būtisks pirmais solis informācijas saglabāšanai smadzenēs. Ja ir traucēta šī darbība, informāciju nevar uztvert. Daudzi no mums mēģina veikt vairākus uzdevumus vienlaicīgi, kamēr cenšas uzzināt jaunu informāciju.

Daudzu uzdevumu vienlaicīga veikšana traucē atmiņai.

5. Atbrīvojieties

No pētījumiem zinām, ka mūsu smadzenēm vajadzīgs laiks, lai pārsūtītu un apstrādātu informāciju, kuru cenšamies iemācīties. Piemēram, aktīvas informācijas pārskatīšana 10 minūtes dienā varētu būt ievērojami efektīvāka nekā materiāla apguve noteiktā laika posmā.

6. Vingrojiet

Zinātnieki mēdza domāt, ka neironu skaits, ar kuru mēs esam dzimuši, ir lielākais, kāds mums jebkad būs. Tomēr jaunie pētījumi liecina, ka regulāri kardio vingrinājumi ievērojami palielina neironu skaitu atmiņas centros. Ir arī pierādīts, ka vingrošana mazina trauksmi un stresu.

Tādējādi, ja vēlaties uzlabot atmiņu, pārliecinieties, ka vingrošana ir regulāra jūsu dzīves sastāvdaļa.

7. Pielietojiet mnemotehniku

Mnemotehnika ir jebkura tehnika, kas stimulē informācijas atcerēšanos. Mnemotehniku mēs izmantojam jau no mazotnes. Piemēram, kad skolas laikā bija jāiemācās, kuros gada mēnešos ir tikai 30 dienas, tad vieglāk to bija atcerēties izmantojot no visu mēnešu pirmajiem diviem burtiem izveidota jaunvārda "apjūnseno".

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu