Raidījums: Rīgas zoodārzs no apmeklētāju acīm mēnešiem ilgi slēpj janvārī no dzīvokļa aizvesto melno leopardu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Melnais leopards. Ilustratīvs foto.
Melnais leopards. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Rīgas Zooloģiskajā dārzā kopš 7. janvāra atrodas melnais leopards, kas tika turēts kādā dzīvoklī. Līdz pat šim brīdim tas tiek slēpts no apmeklētāju acīm, kaut tā barošanai un uzturēšanai tiek izmantoti Rīgas Zooloģiskā dārza līdzekļi, vēstī TV3 raidījums "Bez Tabu".

Melnais leopards šā gada sākumā atrasts kādā daudzdzīvokļu nama dzīvoklī Rīgā, kur dzīvnieks turēts vienā no speciāli aprīkotām istabām. Pusotru gadu vecajam dzīvniekam bijis mazkustīgs dzīvesveids, kas rezultējies ar lieko svaru. Tāpat atklājies, ka leopardam amputēti pirkstu gali, tādā veidā atbrīvojoties no plēsēja nagiem.

"Respektējot prokuratūras rekomendācijas, lai nekaitētu lietas iztiesāšanas gaitu, mēs nesniegsim nekādus komentārus. Arī nofilmēt melno leopardu nebūs iespējams," atsakot komentārus, raidījumam ar īsziņas starpniecību paziņoja Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Ģenerālprokuratūrā "Bez Tabu" apstiprina, ka melno leopardu ir liegts rādīt ar izmeklēšanu nesaistītām personām.

"Šis dzīvnieks šajā lietā ir lietiskais pierādījums. Pēc likuma izriet, ka lietiskos pierādījumus trešajām personām nerādām," skaidro Latvijas Republikas Prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Uz jautājumu, kas varētu notikt melnajam leopardam, ja tas tiktu parādīts Zooloģiskā dārza apmeklētājiem, seko atbilde, ka tas vienkārši ir saskaņā ar likumu.

"Jā, tas ir dzīvnieks, bet viņš konkrētajā lietā ir lietiskais pierādījums. Krimināllietā pie kriminālatbildības sauktas trīs personas. Viena persona tiek saukt pie atbildības par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, divas personas par apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu," skaidro Eiduka.

Pašreiz vēl turpinās pirmstiesas izmeklēšana. Šobrīd vēl nav zināms, kad lieta beidzot tiks skatīta tiesā.

Dabas aizsardzības pārvaldes Savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vadītājs norāda, ka retu dzīvnieku turēšana obligāti jāsaskaņo ar pārvaldi.

"Leopardi ir viena no apdraudētajām sugām, savvaļas populācijas sarūk. Melnās krāsas dzīvniekiem ir vēl retākas. Līdz ar to tas ir rets dzīvnieks, kuru tirdzniecība tiek ļoti stingri kontrolēta. Gadījumā, ja cilvēks varētu nodrošināt ideālus apstākļus kādai ļoti bīstamai sugai, piemēram, tīģera turēšanai nebrīvē, Dabas aizsardzības pārvalde šādu atļauju tāpat neizsniegtu. Sabiedrībai radītais apdraudējums ir pārāk augsts, lai atļautu šādu dzīvnieku turēt," stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vadītājs Jēkabs Dzenis.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka janvārī no kāda dzīvokļa Rīgā izņemts melnais leopards, un aizdomās par apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu policijai sākusi kriminālprocesu.

Dzīvnieks dzīvoklī turēts speciāli aprīkotā istabā un ka personai, pie kuras dzīvnieks atradies, nebija saņemts Vašingtonas konvencijas par tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām sertifikāts vai atļauja, kas apliecina attiecīgo īpatņu legālo izcelsmi. 

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka, dzīvnieks zoodārzā nonāca janvāra sākumā ar izteiktu lieko svaru. Dzīvnieks ir aptuveni 15-16 mēnešus vecs un sver virs 60 kilogramiem, kas nozīmē, ka tas vēl nav pilnībā pieaudzis.

Līdaka atklāja, ka barošana nav bijusi piemērota melnajam leopardam, jo pat zoodārzos šādus plēsīgos dzīvniekus ļoti prātīgi baro, lai viņi neaptaukotos. "Zoodārzā ir jauni saimnieki, jauna mītne, un viņš droši vien nekad šeit nebūs tik draudzīgs kā dzīvoklī," pauda zoodārza vadītājs.

Vaicāts, kas ar šo dzīvnieku notiks tālāk, Līdaka sacīja, ka Rīgas Zooloģiskajam dārzam nav vajadzības pēc šī dzīvnieka. "Leopardam jābūvē ļoti sarežģīta, liela mītne, jo viņa spējas lekt ir krietni lielākas nekā tīģerim, un mums tādas mītnes nav," skaidroja zoodārza vadītājs. Viņš cer, ka līdz pavasarim izdosies sarunāt dzīvnieka pārvietošanu uz kādu no Eiropas patversmēm, tomēr zoodārzs pagaidām neizprot dzīvnieka juridisko statusu.

"Neizprotam, vai dzīvnieks ir mūsu zoodārzā un vai ar viņu var neierobežoti rīkoties. Manā izpratnē šis leopards ir lietiskais pierādījums, tomēr man nav ne jausmas, vai vispār notiek izmeklēšana," pauda Līdaka.

Video: "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu