"Spēles nedrīkst nolaisties līdz demonstrāciju tirgus līmenim." SOK prezidents par gaidāmo Olimpiādi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tomass Bahs
Tomass Bahs Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vadītājs Tomass Bahs sestdien pēc kritikas par atlētu protestu aizlieguma noteikumu pieņemšanas brīdināja nepieļaut spēļu "nolaišanos demonstrāciju tirgus līmenī", Bahu citē britu laikraksts "The Guardian".

Bahs, kurš 1976.gada olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļu paukošanā, pauda viedokli, ka viņš ir izjutis uz savas ādas "sporta politisko impotenci", kad par padomju iebrukumu Afganistānā Rietumvācija boikotēja 1980.gada spēles Maskavā.

"Sportisti personificē izcilības, solidaritātes un miera vērtības. Viņi pauž šo iekļaujošo attieksmi un savstarpējo cieņu, arī esot politiski neitrāli spēles laukumā un ceremoniju laikā," Bahu citē britu laikraksts "The Guardian".

"Reizēm šī fokuss uz sportu ir jāsamierina ar vārda brīvību, kuru visi sportisti arī bauda olimpiskajās spēlēs. Tas ir iemesls, kāpēc pastāv sacensību un ceremoniju noteikumi, kas aizsargā šo sporta garu," skaidro Bahs.

"Spēļu vienojošais spēks var izpausties tikai tad, ja visi izrāda cieņu un solidaritāti vienam pret otru. Pretējā gadījumā spēles nolaidīsies līdz demonstrāciju tirgus līmenim, sadalot un nevienojot pasauli," piebilst SOK prezidents.

Jūnijā ASV sportisti un 1968.gada Meksikas spēļu ikona Džons Karloss, kurš tika izslēgts no sacensībām, jo pacēla dūri melnā spēka sveicienā, aicināja SOK atcelt protestu aizliegumu.

Pagājušajā mēnesī simtiem cilvēktiesību un pilsonisko grupu mudināja SOK pēc Ķīnas realizētās apspiešanas Honkongā un masveida uiguru musulmaņu internēšanas Siņdzjanā atņemt Ķīnai 2022.gada Pekinas ziemas olimpiskās spēles.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu