Lietuvas Seima vēlēšanās uzvarējuši opozīcijā esošie konservatīvie, kas plāno koalīciju ar liberālām partijām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SCANPIX

Lietuvas Seima vēlēšanās ir uzvarējusi opozīcijā esošā konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kas varētu veidot valdošo koalīciju ar divām liberālām partijām, liecina vēlēšanu otrās kārtas rezultāti pēc balsu saskaitīšanas visos 1914 balsošanas iecirkņos.

Saskaņā ar šiem rezultātiem "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" vēlēšanās nodrošinājusi sev 50 Seima deputātu mandātus, bet pašlaik valdošā centriskā Zemnieku un zaļo savienība - 32 mandātus.

Konservatīvo potenciālie koalīcijas partneri ir Lietuvas Republikas liberāļu kustība un Brīvības partija, kas ieguvušas attiecīgi 13 un 11 mandātus. Šīm trim partijām kopā ir 74 no 141 Seima deputātu mandāta. Abu liberālo partiju vadībā ir sievietes.

Lietuvas Sociāldemokrātu partija ieguvusi 13 mandātus, bet Viktora Uspaskiha vadītā populistiskā Darba partija - 10 mandātus.

Pašreizējā valdošajā koalīcijā ietilpstošā "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība" ieguvusi trīs mandātus, un tikpat daudz mandātu ieguvusi arī cita pašreizējās valdošās koalīcijas partija - Lietuvas Sociāldemokrātu darba partija.

Pa vienam mandātam ieguvušas partija "Brīvība un taisnīgums" un Lietuvas Zaļo partija. Četrus mandātus ieguvuši neatkarīgi deputāti.

Lietuvas konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", Lietuvas Republikas liberāļu kustība un liberālā Brīvības partija naktī uz pirmdienu paziņoja, ka ir gatavas veidot jaunu valdību, kuru vadītu konservatīvo saraksta līdere Ingrīda Šimonīte.

"Mēs esam gatavi saliedēties ar mērķi atjaunot uzticības saites valstī, kā arī starp tās iedzīvotājiem, un veidot koalīciju un valdību, ko vadītu Šimonīte," teikts šo partiju priekšsēdētāju deklarācijā.

Partiju līderi paziņoja, ka Lietuvas pilsoņi Seima vēlēšanās "pauduši gaidas pēc jaunas politiskas kultūras un kvalitātes".

"Sabiedrība pauda uzticību demokrātiskām politiskajām partijām, kas ciena tiesību pārākuma principu un cilvēktiesības, bet uzticības samazināšanās valstī valdošajiem runā par politisku pārmaiņu nepieciešamību," teikts deklarācijā.

"Lietuva kļūs stiprāka, ja politiskie spēki spēs atrast ilgtermiņa risinājumus valsts un sabiedrības attīstības svarīgākajos jautājumos," paziņoja šo partiju līderi.

"Mēs esam gatavi pārstāvēt visus Lietuvas pilsoņus, ne tikai tos, kas balsojuši par mūsu politiskajiem spēkiem. Tāpēc mēs aicināsim pievienoties koalīcijas līgumiem par svarīgākajiem uzdevumiem arī citus parlamenta politiskos spēkus, kā arī apsvērsim to programmu ideju iekļaušanu," teikts deklarācijā.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu