Divās slimnīcās konstatēti desmit vai vairāk Covid-19 gadījumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Patlaban divās slimnīcās konstatēti desmit vai vairāk saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, preses konferencē atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viena no šīm slimnīcām, pēc Perevoščikova paustā, ir Vidzemes slimnīca, kur inficēšanās atklāta gan pacientiem, gan personālam. Savukārt otrā slimnīca ir Jēkabpils reģionālā slimnīca, kur pārsvarā saslimis personāls.

Tās vietas, kur aizvadītajā nedēļā personas inficējušās visbiežāk, ir mājsaimniecības, kur inficējušies 39% no visiem Covid-19 saslimušajiem, kuriem ir zināms inficēšanās avots. Vēl 27% inficējušies darbavietās, savukārt 21% - izglītības iestādes. Tikmēr ārstniecības iestādēs inficējušies 5%.

SPKC eksperts uzsvēra, ka jebkuram medicīnas darbiniekam vajadzētu lietot individuālos aizsarglīdzekļus, jo, ja tos lieto abpusēji, tad Covid-19 netiek dota iespēja izplatīties. Tāpat inficēt citus var jau divas dienas pirms simptomu parādīšanās. Epidemiologs skaidroja, ka tie var nebūt īpaši izteikti un bez respiratoru saslimšanu simptomiem, inficētajam var parādīties arī nogurums, stipras galvassāpes vai izmaiņas ožā.

Tāpat SPKC speciālists skaidroja, ka, aptaujājot mediķus, no vairuma atbilžu tika secināts, ka mediķi lieto aizsarglīdzekļus, bet joprojām pastāv iespēja, ka infekcija izplatās, savstarpēji komunicējot kolēģiem vai arī ja aizsarglīdzekļi netiek lietoti pareizi.

Līdz ar to vajadzētu domāt par rezerves komandu komplektēšanu, lai nākotnē nenonāktu situācijā, kad personāla saslimšanas ar Covid-19 dēļ nevarētu nodrošināt būtiskas slimnīcas funkcijas.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī atklāti 79 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, bet mirušas četras personas ar apstiprinātu inficēšanos ar Covid-19, liecina SPKC apkopotie dati. Divi mirušie ir vecuma grupā no 55 līdz 60 gadiem, vēl divi - vecuma grupā no 80 līdz 95 gadiem.

Pagājušajā diennaktī veikti 2237 Covid-19 izmeklējumi, līdz ar to pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 3,5%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Līdz šim saslimšana ar Covid-19 Latvijā apstiprināta 4757 personām, bet 1357 saslimušajiem ir apstiprināta izveseļošanās.

Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati liecina, ka pagājušajā diennaktī slimnīcās ievietoti kopumā 23 Covid-19 pacienti. Tikmēr kopumā patlaban stacionāros ārstējas 165 pacienti, no kuriem 158 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet septiņi ir ar smagu slimības gaitu.

Aizvadītajā diennaktī stacionāru pametuši divi pacienti, tādējādi līdz šim no stacionāra izrakstīti 325 pacienti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu