FOTO ⟩ Igaunijā jaunceltņu būvlaukumā atrastas vismaz četru cilvēku mirstīgās atliekas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Elmo Riig

Veicot celtniecības darbus Igaunijas pilsētas Viljandi nomalē, tika atrastas cilvēku mirstīgās atliekas. Pēc arheologu domām būvlaukumā atdus vismaz četri cilvēki, vēstī laikraksts "Postimees".

Arheologi šajā vietā strādā vairāk nekā nedēļu. To, kas kādreiz bijis šeit, tagad ir grūti pateikt. Tika atrastas arī monētas, tostarp Zviedrijas karaļa Johana III monēta, kas kalta 16. gadsimta sākumā.

Tāpat izrakumu laikā tika atrastas 14. gadsimta monētas, kas kaltas Tallinā un Tartu. Tika atrasti arī dažādi metāla priekšmeti, tostarp naži un īleni.

Pēc arheologa Rivo Bernotas teiktā, atradumu vecums ir diezgan atšķirīgs. "Senākie atradumi ir keramisku trauku fragmenti no 13.-14. gadsimta. Izskatās, ka zemes placis pēdējo gadsimtu laikā ir vairākkārt izrakts, tāpēc sākotnējais kultūras slānis ir redzams tikai vietām."

Atradumu esot daudz. Starp tiem ir daudz vietējo keramikas fragmentu, kas izgatavoti no vienkāršas keramikas, bet ir arī importētu trauku fragmenti.

Starp atrastajiem skeletiem bijis viens vesels apbedījums, kas atrasts diezgan seklā ierakumā, vairāku desmitu centimetru dziļumā.

"Zeme piedzīvojusi daudz nemierīgu laiku, viens no variantiem ir tāds, ka mēs runājam šeit par bērēm kāda veida aplenkuma laikā," sacīja Bernotas.

Foto: Elmo Riig

Osteologs jeb kaulu pētnieks Mejs Brits Tomsons sacīja, ka tuvumā apbedījuma vietai netika atrasti citi atradumi, un tāpēc joprojām ir grūti pateikt, no kura gadsimta šīs mirstīgas atliekas varētu būt.

Pēc viņa teiktā, vīrietis tika apglabāts dabīgā smilšainā augsnē. "Netālu atradām arī nepilngadīgu un pieaugušu cilvēku kaulus, taču viņu sākotnējās kapu vietas tikušas iznīcinātas."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu