"Tie var būt orgānu bojājumi, kas nav raksturīgi citiem vīrusiem." Dumpis par Covid-19 radītajām sekām (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis intervijā Latvijas Televīzijai (LTV), uzsvēra, ka Covid-19 izplatībā vairāk vajadzētu fokusēties uz orgānu bojājumiem, nevis mirstību. 

"Parastie iesnu vīrusi vai pat gripa - mēs skaidri zinām, kādas problēmas tie izraisa un ko sagaidīt. Diemžēl ar Covid-19 ir daudz sarežģītāk. Un, jo vairāk mēs šo vīrusu redzam un pazīstam, jo vairāk cilvēki slimo un vairāk tiek apkopota informācija," intervijā LTV stāsta Dumpis. 

Dumpis paziņoja, ka, inficējoties ar Covid-19, jebkura orgānu sistēma var tikt bojāta. Ja iepriekš bija daudz zināms par plaušu bojājumiem, tad jaunākajos pētījumos atklājies, ka miokards jeb sirds muskuļu bojājums ir nozīmīgs pat līdz 70% Covid-19 pacientiem.

"Tie ir bojājumi, kas nav raksturīgi citiem vīrusiem," stāsta Dumpis.

"Protams, lielākajai daļai šis bojājums pāriet," uzsver Dumpis. Tāpat viņš intervijā pastāstīja par gadījumiem, kad profesionāli sportisti vai sportiski cilvēki pēc Covid-19 pārslimošanas cenšas atgriezties vecajā fiziskajā formā, kas noved pie ļoti sliktiem iznākumiem. Līdzīgi novērojumi ir par nervu sistēmas un nieru bojājumiem. 

"Tomēr tā nav slimība ar ļoti augstu mirstību," uzsver Dumpis, aicinot nefokusēties uz mirstību, kas ir pakārtota vecuma un riska faktoriem. 

"Šie orgānu bojājumi var būt pie vieglām formām. Daudziem pazūd oža un garšas sajūta un tas var būt ilgstoši", turpina Dumpis.

Tāpat viņš minēja par tā dēvēto "garo Covid", kurā izteikts nogurums, locītavu sāpes, kas neļauj atgriezties darbā esošajā kvalitātē.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu