Cipule: Ja Covid-19 situācija neuzlabosies, Latvijas veselības aprūpes sistēma mēneša laikā nonāks kolapsa stāvoklī (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NMPD direktore Liene Cipule
NMPD direktore Liene Cipule Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Covid-19 situācija neuzlabosies, mēneša laikā Latvijas veselības aprūpes sistēma var nonākt kolapsa stāvoklī, šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā uzsvēra Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.

Pieaicināta lietā par iespējamo deputāta Alda Gobzema ētikas pārkāpumu, Cipule deputātiem skaidroja Covid-19 bīstamību un radušās situācijas nopietnību.

Cipule uzsvēra, ka ierobežojumi, kas ieviesti Covid-19 pandēmijas dēļ, tiktu noteikti arī tad, ja Latvijā izplatītos mēris, ebola vai kas līdzīgs. Šādu rīcību mērķis ir iesaistīt sabiedrību tās veselības apdraudējuma novēršanā.

"Ir jauni uzliesmojumi virknē slimnīcu. Izaicinājumi ir ļoti lieli. Tas, ka pavasarī labi pārvarējām, bija tāpēc, ka vīruss tika ievazāts no ārzemēm, bet mēs ātri reaģējām, bija "lokdauns" un tika pārrautas izplatības ķēdes. Taču tagad, ja mēs visu slēgtu, vēl mēnesi piedzīvotu pacientu skaita pieaugumu slimnīcās," uzsvēra speciāliste, piekodinot, ka ir bezatbildīgi aicināt neievērot valstī noteiktos ierobežojumus.

Viņa skaidroja, ka, neskatoties uz skeptiķu pausto, visiem jāsaprot, ka Covid-19 eksistē.

"Tā ir skaudra situācija. Slimnīcās tuvojamies 200 pacientiem. Tas ir ļoti liels skaits veselības aprūpes nozarei. Ja tā turpināsies, tad mēneša laikā veselības aprūpes sistēma, kas ir viena no vājākajām Eiropā, var nonākt kolapsa stāvoklī," teica Cipule.

Viņa akcentēja, ka Latvijas Infektoloģijas centrs savā pastāvēšanas vēsturē nekad nav bijis pārpildīts, taču tagad tas ir pilns, tāpēc tiek apsvērtas iespējas, kā paplašināt slimnīcu kapacitāti arī reģionos.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu