"Mute bija vaļā..." Aigars Apinis stāsta par pieredzi Sidnejas paralimpiskajās spēles

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aigars Apinis
Aigars Apinis Foto: LETA

Latvijas parasportistiem apstākļi 2000.gada Sidnejas paralimpiskajās spēlēs bija kā pasakā, sarunā ar ziņu aģentūru LETA Austrālijā sagādātās ērtības atceras Latvijas pirmās paralimpiskās medaļas izcīnītājs Aigars Apinis.

Apinis diska mešanā F52 grupā izcīnīja Latvijas paralimpiskā sporta vēsturē pirmo medaļu Sidnejas spēlēs. Tai Sidnejā bija turpinājums vēl vienas Apiņa bronzas lodes grūšanā un otras tāda paša kaluma medaļas Armanda Ližbovska izpildījumā F13 grupā tāllēkšanā.

Austrālijas spēles mainīja Apiņa uzskatus par to, kāda var būt dzīve sportistiem ar invaliditāti.

"Ieraugot sportistu ciematu, stadionu, olimpiskās būves, iespējas cilvēkiem ar amputācijām, sportistiem sagādātās bezmaksas izklaides iespējas ar spēļu automātiem un datoriem, elektroratiņkrēslus, atklājās pavisam cita pasaule," saka nopelniem bagātākais Latvijas paralimpietis. "Mute bija vaļā. Par daudzām lietām mēs Latvijā pat nenojautām, ka tas ir iespējams."

Viņš stāsta, ka nepilno mēnesi Sidnejā Latvijas pārstāvji dzīvoja kā citā pasaulē. Kā pasakā. "Viss bija pakārtots sportistiem - trenažieri, masāžas iespējas, lifti... Turklāt tas bija pieejams 24 stundas diennaktī," atceras sportists. "Latvijā nevarēju ne uzbraukt pa kāpnēm, jo speciālā celiņa nebija, ne visās vietās patrenēties, ja nebija piebrauktuves ratiņkrēsliem."

Lai labāk varētu startēt, parasportistu rīcībā bija zobārsts, varēja pārbaudīt redzi pie acu ārsta, muguru. "Toreiz tas mums bija kosmoss," saka pieckārtējais paralimpisko spēļu dalībnieks. "Turklāt ar katru gadu ērtību līmenis tikai paaugstinās."

Apinis atceras, ka mēnešus divus - trīs arī Latvijā pēc atgriešanās mājās novembra sākumā bija paaugstināta interese par viņu un paralimpisko sportu.

"Par to runāja, masu mediji aicināja uz sarunām, bija pieņemšanas pie Valsts prezidenta un valdības vadītāja," atceras sportists. "Pēc tam nomierinājās, sāka runāt arī, ka medaļas bija "kā aklai vistai mieža grauds". Valdīja uzskats, ka aizbraucām uz Austrāliju aiz neko darīt."

Apinis paralimpiskajās spēlēs izcīnījis četras zelta, pa divām sudraba un bronzas medaļām.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu