Polijā protesti pret abortu aizliegumu pārauguši sadursmēs ar policiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Polijā protesti pret faktisko abortu aizliegumu naktī uz otrdienu pārauguši sadursmēs ar policiju un nacionālistiem, ziņo mediji.

Nekārtības izcēlās Trīs krustu laukumā Varšavas centrā, kur policija atspieda atpakaļ pūli, kas apmētāja baznīcu ar petardēm, ziņoja Polijas Radio.

Ieeju baznīcā bloķēja nacionālisti un policija, vēstīja Polijas Radio.

Pirmdien pa dienu protesti notika arī citās Polijas pilsētās. Varšavā protestētāji nobloķēja satiksmi divās no noslogotākajām centra ielām.

Ziņu aģentūra PAP vēstīja, ka pēc tam tūkstošiem cilvēku sapulcējušies pie Konstitucionālā tribunāla ēkas, skandējot saukļus un turot plakātus ar uzrakstiem "Mans ķermenis, mana izvēle", "Valdība nav grūtniecība - to var izbeigt", "Šis ir karš".

Protesti pret faktisko abortu aizliegumu Polijā notika jau piekto dienu pēc kārtas.

Kā ziņots, Polijas Konstitucionālā tiesa pagājušo ceturtdien atzina, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga.

Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegumam, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Pēc šī tiesas sprieduma Polijā būs atļauta grūtniecības pārtraukšana tikai gadījumos, ja tā iestājusies tāda nozieguma rezultātā kā izvarošana vai incests, vai arī apdraud mātes veselību un dzīvību.

Kopš 1993.gada Polijā aborti atļauti tikai gadījumos, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas vai incesta rezultātā, un gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību vai embrijs ir deformēts.

Tiesas lēmums var veicināt likumprojekta pieņemšanu, kas aizliegtu abortus gadījumos, kad embrijam konstatēti defekti.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" iepriekš šogad atbalstīja minēto likumprojektu, bet, saskaroties ar pretestību sabiedrībā, nolēma nodot jautājumu izskatīšanai konstitucionālajai tiesai.

Polijā, kuras iedzīvotāju skaits mērāms 38 miljonos, gadā legāli tiek veikti tikai nepilni 2000 legālu abortu, bet sieviešu organizācijas aplēsušas, ka aptuveni 200 000 abortu tiek veikti nelikumīgi vai ārzemēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu