"Mēs sākam sastapties ar teroristiskiem draudiem." Lukašenko izsakās par protestiem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievija sākusi sastapties ar teroristiskiem draudiem no opozīcijas protesta akciju dalībnieku puses, otrdien, 27. oktobrī, paziņoja Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko.

"Mēs sākam sastapties ar teroristiskiem draudiem," sanāksmē, kas bija veltīta Sestās Baltkrievijas Tautas sapulces gatavošanai, sacījis līderis, vēsta oficiālā ziņu aģentūra BelTA.

"Kā gan vērtēt to, ka [protestētāji] izgājuši uz dzelzceļa un sāk bloķēt automātiku, veikt sliežu saslēgšanos? Tas var novest pie nopietnām dzelzceļa avārijām, katastrofām un daudzu cilvēku nāves. Šīs darbības organizē noziedzīgas grupas ar terorisma pazīmēm," uzskata līderis.

Lukašenko atgādināja par savu agrāko paziņojumu, ka varasiestādēm ir "jāstrādā akurāti, neraugoties uz to, ka ir ass periods, ka šie protestētāji blandas pa ielām."

"Un es tad teicu, ka strādājam akurāti, jo sarkano līniju viņi vēl nav pārkāpuši. Pēdējās dažas dienas liecina par to, ka daudzos virzienos viņi šo sarkano līniju ir pārkāpuši," viņš norādīja.

Kā piemēru līderis minēja to, ka Minskā esot sabojāti vairāki luksofori.

"Kad tiek pārkāpta sarkanā līnija, varai ir jāreaģē," norādīja Lukašenko.

Protestu kustībā "nākamais posms ir radikalizācija. Tā notiek. Pret mums ir izvērsuši nevis informācijas, bet teroristisku karu atsevišķos virzienos. Mums tas ir jāaptur," paziņoja Lukašenko.

Baltkrievijā kopš augusta nerimst protesti pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un Lukašenko atrašanos valsts galvas amatā.

Opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska bija izvirzījusi Lukašenko "tautas ultimātu", pieprasot, ka līderim līdz 25.oktobrim jāpaziņo par aiziešanu no amata, draudot ar vispārēju streiku, ja šī prasība netiks izpildīta.

Tā kā Lukašenko līdz ultimāta termiņa beigām par aiziešanu no amata nebija paziņojis, pirmdien daudzos Baltkrievijas uzņēmumos, arī vairākās lielajās rūpnīcās, sākās streiks.

Vairāki tūkstoši studentu un pensionāru pirmdien Minskā izgāja demonstrācijā, atbalstot streikojošos strādniekus. Demonstrācijās pirmdien visā valstī teju 600 cilvēku aizturēti, liecina Iekšlietu ministrijas aplēses.

Kā ziņots, Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti aptuveni 15 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu