Protestējot pret abortu aizliegumu, Polijā notiek streiki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polijā protestē pret abortu aizliegumu
Polijā protestē pret abortu aizliegumu Foto: Reuters/ScanPix

Strādājošie daudzās Polijas pilsētās atsaukušies sieviešu tiesību aizstāvju aicinājumiem un trešdien, 28. oktobrī, nav devušies uz darbu, lai tādējādi protestētu pret faktisko abortu aizliegumu.

Vietējie mediji vēsta, ka valsts iestādēs, universitātēs un privātajos uzņēmumos strādājošās sievietes, kā arī viņu kolēģi vīrieši nav ieradušies darbā, lai solidarizētos ar protestu dalībniekiem.

Lodzas mērs Hanna Zdanovska sociālajos medijos izplatījusi fotogrāfiju ar savu tukšo darba krēslu, ko pavada paraksts: "Nav darbā."

Protesta akcijai atbalstu paudis arī Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis.

Kā ziņots, Polijas Konstitucionālā tiesa pagājušo ceturtdien atzina, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga.

Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegumam, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Protesti pret tiesas lēmumu Polijā notiek jau septīto dienu pēc kārtas, un trešdienas vakarā plānotas jaunas masu demonstrācijas.

Kopš 1993 .gada Polijā aborti atļauti tikai gadījumos, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas vai incesta rezultātā, un gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību vai embrijs ir deformēts.

Tiesas lēmums var veicināt likumprojekta pieņemšanu, kas aizliegtu abortus gadījumos, kad embrijam konstatēti defekti.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" iepriekš šogad atbalstīja minēto likumprojektu, bet, saskaroties ar pretestību sabiedrībā, nolēma nodot jautājumu izskatīšanai konstitucionālajai tiesai.

Polijā, kuras iedzīvotāju skaits mērāms 38 miljonos, gadā legāli tiek veikti tikai nepilni 2000 legālu abortu, bet sieviešu organizācijas aplēsušas, ka aptuveni 200 000 abortu tiek veikti nelikumīgi vai ārzemēs.

Tiesas spriedums nav pārsūdzams, bet tas stāsies spēkā tikai pēc tam, kad būs publicēšanas oficiālajā žurnālā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu