Viņķele: Valsts gatava atvieglot Covid-19 testu nosūtījumu procedūras, lai mazinātu ģimenes ārstu slodzi (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai mazinātu ģimenes ārstu slodzi, kura ir augusi pēc izmaiņām kārtībā, kādā cilvēkus nosūta uz valsts apmaksātiem Covid-19 testiem, valsts ir gatava atvieglot birokrātiskās procedūras no Nacionālā veselības dienesta (NVD) puses, pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Kopš pirmdienas valsts apmaksātus Covid-19 testus veic tikai pēc ģimenes ārsta vai cita medicīnas speciālista nosūtījuma. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide aģentūrai LETA pauda, ka jaunā kārtība uzliek papildu birokrātiju uz ģimenes ārstu pleciem.

Pēc ministres paustā, "ja pāris nedēļu laikā redzēsim, ka tā [jaunā Covid-19 testēšanās kārtība] rada vairāk problēmu nekā risinājumu, tad, protams, mainīsim to". "Mēs esam gatavi atvieglot birokrātiskās procedūras no NVD. Ja tomēr tas nepadarīs dzīvi vieglāku, tad skatīsimies, ko citu," skaidroja Viņķele.

Viņa piekrita, ka nosūtījumu veikšana ir papildu slodze ģimenes ārstiem, tāpēc arī vakar Ministru kabinetā tika lūgts piešķirt papildu Covid-19 piemaksas ģimenes ārstiem un citiem Covid-19 apkarošanā iesaistītajiem.

Šāda kārtībā bija spēkā arī pavasarī, tomēr pašlaik ir būtiski audzis testējamo cilvēku skaits, norādīja Viņķele.

Jau ziņots, ka vakar ministre paziņoja, ka valdībā konceptuāli ir atbalstīta iecere par piemaksu piešķiršanu ģimenes ārstiem, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem un cīņā ar Covid-19 iesaistītajām slimnīcām.

Veide aģentūrai LETA savukārt pauda, ka pārslodzes, spriedzes un birokrātijas dēļ, ar kuru saskaras, veicot ikdienas darbu, un papildus saistībā ar nosūtīšanas kārtību Covid-19 testēšanai ģimenes ārsti atrodas uz izdegšanas robežas.

"Kolēģi zvana un saka, ka viņi būtībā ir uz izdegšanas robežas," norādīja Veide, piebilstot, ka izdegšanas pamatā ir pārslodze, spriedze un birokrātija, kas tiek uzlikta uz ģimenes ārstu pleciem.

Veide uzsvēra, ka ģimenes ārstu pamatdarbs - pacientu veselības aprūpe - tiek ierobežots, jo tagad daļa darba ir jāatvēl nosūtījumu izsniegšanai, ko teorētiski varētu darīt arī ar pierakstu uz testu veikšanu un ar laboratorijām saistītie darbinieki.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu