Lietuvas slimnīcu kritiskā noslodze jau tagad tiek pārsniegta - sāk trūkt vietu Covid-19 pacientiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs attēls.
Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, Lietuvas slimnīcās strauji aizpildās brīvās gultasvietas un slimnīcas ceļ trauksmi, ka to kritiskā noslodze jau tagad ir pārsniegta. Pētnieki brīdina - lai izvairītos no veselības aprūpes sistēmas sabrukuma, stingra karantīna valstī ir neizbēgama, trešdien vēstīja LTV "Panorāma"

Slimnīcas brīdina, ka Covid-19 pacientu skaits palielinās tik strauji, ka dažu dienu laikā visas gultasvietas būs aizpildītas. Lietuvas galvenā slimnīca - Viļņas Universitātes slimnīca - paziņojusi, ka

situācija kļuvusi kritiska un brīvo gultasvietu skaits Covid-19 pacientiem ir tikai dažu dienu jautājums.

Tā aicinājusi citas slimnīcas atbrīvot telpas, lai pacientus pārvietotu, taču raitāku sadarbību kavējot birokrātiski šķēršļi.

Viļņas Universitātes slimnīcas rīkotājdirektore Aušra Bilotiene - Motiejūniene stāsta: "Pacientu skaits katru dienu palielinās. Situācija ir kritiska. Jau esam pārsnieguši gultasvietu noslodzes kritisko 70% slieksni. Mēs jau esam sasnieguši 80% gultasvietu noslodzi."

Turklāt draud problēmas arī ar medicīniskā personāla kapacitāti. "Saslimst arī mediķi, tāpēc pieejamo mediķu skaits samazinās,

bet līdz šim esam spējuši nodrošināt šo pacientu ārstēšanu," saka  Viļņas pilsētas klīniskās slimnīcas direktors Narimants Markevičs.

Kopumā Lietuvas slimnīcās stacionēti 348 Covid-19 pacienti - divreiz vairāk nekā Latvijā. No tiem intensīvajā terapijā atrodas 36 cilvēki.

"Mēs patiesi esam ļoti sarežģītā situācijā," atzina Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Verīga,

"vairs nevar būt šaubu, ka mums ir eksponenciāls gadījumu skaita pieaugums, līdzīgi kā Eiropas Savienībā."

Divu vadošo Lietuvas universitāšu modelētie vīrusa izplatības scenāriji liecina, ka jaunu inficēšanās gadījumu skaits pieag tempā, kas ir gandrīz tikpat straujš kā Čehijā, kur pēdējās divās nedēļša novērojama visstraujākā Covid-19 izplatība Eiropas Savienībā. 

Pesimistiskā scenārija gadījumā,

lai novērstu veselības sistēmas sabrukumu, līdz nākamajai nedēļai stingra karantīnas režīma ieviešana Lietuvā ir neizbēgama,

brīdināts pētījumā.

Lietuvas Veselības zinātņu universitātes Sabiedrības veselības fakultātes dekāne Ramūne Kaldiene skaidro: "Nākamās nedēļas laikā piedzīvosim dramatisku inficēto skaita pieaugumu, ja netiks veikti papildu pasākumi karantīnas pastiprināšanai. Divu nedēļu vidējais rādītājs liecina, ka gadījumu skaits palielinās par 6% - ļoti līdzīgs Čehijas scenārijam, kur ir 7%."

Kā ziņots, Lietuvā no trešdienas izsludināta karantīna trijās lielākajās valsts pilsētās - Viļņā, Kauņā un Klaipēdā, kā arī Viļņas, Širvintu, Šilales, Traķu un Telšu rajonā, ieviešot stingrākas prasības attiecībā uz aizsargmasku valkāšanu.

Karantīna minētajās pašvaldībās būs spēkā līdz 11.novembrim. Maskas nebūs jāvalkā vienīgi ārpus apdzīvotu teritoriju robežām vietās, kur 20 metru rādiusā nav citu cilvēku, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus.

Lietuvas valdība trešdien arī nolēma no piektdienas aizliegt masu pasākumus gan iekštelpās, gan brīvā dabā visā Lietuvā. Izņēmums ir sporta un kultūras pasākumi, kuriem noteikti stingrāki ierobežojumi. 

Inficēšanās ar jauno koronavīrusu valstī diagnosticēta kopumā 12 138 cilvēkiem, bet atveseļošanās apstiprināta 4502 cilvēkiem.

Pagājušajā diennaktī veiktas 10 806 analīzes un inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta 776 cilvēkiem, līdz ar to pozitīvi bijuši 7,2% testu. Pavisam Lietuvā kopš pandēmijas sākuma veiktas 964 352 analīzes.

Vīrusa izraisītā slimība Lietuvā prasījusi pavisam 144 cilvēku dzīvības, bet vēl 52 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu