Covid-19 ⟩ "Diemžēl pacienti diezgan strauji mirst..." LIC reanimatoloģe aicina sabiedrību aptvert situācijas nopietnību (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķa Covid-19 aizsargtērps. Ilustratīvs attēls.
Mediķa Covid-19 aizsargtērps. Ilustratīvs attēls. Foto: LETA/Evija Trifanova

"Nav grūti paelpot 15 minūtes maskā, veicot pirkumus veikalā, ir grūti elpot ar Covid-19 pneimoniju. Nevis masku nēsāšana, bet gan Covid-19 pneimonija ierobežo tavu brīvību." Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) pašlaik kļuvis tikai par Covid-19 stacionāru, un intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja Inga Krupnova ar kolēģiem pārrauga vissmagāk saslimušos, kuriem ārsti cenšas glābt dzīvību sešās reanimācijas gultās. Sarunā ar Latvijas Radio reanimatoloģe aicina cilvēkus beidzot aptvert situācijas nopietnību un palīdzēt viens otram.

Situācija slimnīcā esot diezgan nopietna un sarežģīta. "Darbs ir mainīgs, bet visbiežāk mēs esam pilni – visas reanimācijas gultas ir aizņemtas ar smagiem pacientiem.

Diemžēl pacienti diezgan strauji mirst, neskatoties uz to, ko mēs viņu labā cenšamies darīt, ārstējot šo sarežģīto, vēl līdz galam neizprasto un neizzināto saslimšanu," stāsta Krupnova.

Jautāta, vai ir arī tādi Covid-19 pacienti, kuri netiek uzņemti slimnīcā ierobežoto vietu dēļ, Inga bilst, ka "slimnīcā ir atstrādāts protokols, kā rīkojamies, ja mūsu stacionārā ir pilnas gultasvietas".

"Šobrīd vēl tiekam galā ar to pacientu skaitu, kas kopsummā ieplūst Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, bet slodze kļūst lielāka, tā palielinās arī "Gaiļezeram" un Tuberkulozes un plaušu slimību centram. Viss iet plašumā," pauž reanimatoloģe.

Krupnova stāsta, ka pavasarī darbs bijis smagāks, jo vīruss bijis kaut kas jauns un mediķi strādājuši "neierastos apstākļos" - spiesti valkāt aizsargtērpus ar sejas maskām, respiratoriem. "Šeit ir jāatmet kaut kādas sazvērestības, izdomājumi un spekulācijas.

Man kā ierindas mediķim tā bija jauna un līdz galam nesaprotama patoloģija.

Tā tik neparedzami mainījās savās izpausmēs, ka katru dienu arī mainījās informācija, kā pareizi ārstēt, kā pareizi rīkoties. [..] Un ir fiziski grūti ilgstoši atrasties necaurlaidīgos kostīmos, kad tu svīsti un jūti, ka vienā brīdī ģībsi, kad vēl nemāki pareizi elpot respiratorā. Ar laiku tas, protams, iegājās, darbs sāka iet raitāk. Laikam jau arī pavasarī pieņemto ierobežojumu dēļ cilvēku skaits, kas nonāca stacionārā un reanimācijā, nebija liels. Šodien mēs redzam, ka ar katru dienu tiek sasniegts arvien lielāks saslimušo skaits."

LIC personāla noslodze esot liela: "Šobrīd strādājam ar tādu personāla skaitu, kāds tas ir ikdienā. Bet, ja būs vajadzīgi papildspēki, lūgsim slimnīcas administrācijai. Globālā problēma ir tāda, ka ir ļoti liels medicīniskā personāla trūkums – ārsti, māsas, māsu palīgi, sanitāri... [..] Ja personāls saslims, tad nebūs, kas sniegs palīdzību. Jā, stacionārā ir saslimušie. Par laimi, viņiem visiem pagaidām ir viegla saslimšanas gaita.

Mūsu nodaļā šobrīd visi ir veseli, bet mēs visi zem tā zobena staigājam."

"Ir lietas, par kurām ir vērts runāt, un ir lietas, par ko varbūt jāpaklusē, jo vienalga sabiedrība nesapratīs kaut kādus mūsu stāstus, mūsu pārdzīvojumus.

Bet, ja mēs strādājam sabiedrībai, mēs gribam, lai sabiedrība palīdz mums," norāda Krupnova.

"Mums jāpadomā vienam par otru. Vīruss nekur nepazudīs. Mēs būsim spiesti ar to sadzīvot. Jau domājām, ka vasarā tas pazudīs, bet nepazuda. Tas nozīmē, ka tā tagad būs mūsu ikdiena."

Inga pauž, ka mediķi pieradīs pie smagākiem darba apstākļiem, sakot, ka "varbūt ar laiku būs ārstēšana, būs vakcīna, kas pasargās daudzus".

"Šobrīd mēs vēl ļoti daudz par šo vīrusu nezinām, tāpēc nevajag būt agresīviem vienam pret otru. Mēs pildām smagu darbu, bet tikpat smagu darbu pilda arī veikala pārdevēja, bankas darbinieks vai celtnieks.

Un es gribētu, lai šie cilvēki ir veseli, jo viņi man palīdz ikdienā. Un es domāju, ka viņiem nekas nebūs pretī, ja es vai mans personāls ir veseli, lai varam palīdzēt viņiem. Mums vajag solidaritāti neatkarīgi no tā, cik smags darbs mums visiem nebūtu. Mums jāsāk censties vienam otru saprast," pauž reanimatoloģe.

"[..] Pat ja mēs neuzticamies valdībai, mums ir jāuzticas zinātniekiem un ārstiem. Viņi visi nevar melot!" mudina Kupronova.

Jau ziņots, ka trešdien, 28. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā patlaban ir stacionēti 122 Covid-19 pacienti, žurnālistiem pavēstīja ārstniecības iestādes valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Pēc Paeglīša paustā, slimnīcas kapacitāte pagaidām nav jāpalielina - kopumā ir pieejamas 209 gultasvietas Covid-19 pacientiem, no kurām 122 ir aizņemtas.

"Ja mēs jutīsim, ka ar to nepietiek, ir tālākie plāni, kā mēs palielinām gultu skaitu Tuberkulozes un plaušu slimību centrā un, ja tas ir nepieciešams, arī "Gaiļezerā"," sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka sakarā ar stacionāra "Gaiļezers" ēkas daļēju atjaunošanu ir parādījies vairāk vietas, kur iekšēji pārvirzīt pacientus.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu