"Tie dezinformē Latvijas sabiedrību un neveicina rīcību." LĀZA noraida vairākus Apiņa apgalvojumus par Covid-19 (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pēteris Apinis
Pēteris Apinis Foto: Evija Trifanova/LETA

Latviešu ārstu un zobārstu apvienības valdes locekļi (LĀZA) aicina sabiedrību kritiski izvērtēt par Covid-19 internetā pieejamo informāciju, tāpat noraida kā patiesībai neatbilstošu Latvijas Ārstu biedrības valdes locekļa Pētera Apiņa publisku paziņojumu, ka "auduma maskas nedarbojas", ka "bērni ar Covid-19 neslimo nekur pasaulē", "ka dziedāšana sargā no Covid-19", vēstī laikraksts "Ir".

"Šādi apgalvojumi ir bīstami veselībai, tie dezinformē Latvijas sabiedrību un neveicina rīcību, kas Latvijai palīdzētu samazināt inficēto un mirušo cilvēku skaitu," vēstīts paziņojumā.

Asociācija uzskaita, ka ASV ar Covid-19 miruši 187 bērni, Latvijā Covid-19 diagnosticēts 194 bērniem, un, protams, bērni vīrusu nodod vecākiem un vecvecākiem. Šodien pasaulē ir gandrīz 44 miljoni ar Covid-19 inficēto un miljons 160 tūkstoši mirušo, Latvijā inficēti 4757 un miruši 60, slimnīcās pieaug vidēji un smagi inficēto skaits, 1800 mediķi pasaulē miruši no Covid, daudzi strādā uz spēku izsīkuma robežas.

LĀZA tāpat arī norāda, ka maskas lietošana samazina Covid-19 infekcijas norises smagumu, pat ja cilvēks ir jau saslimis, jo vīrusa daudzums, kas nonācis organismā, ir samazinātā daudzumā.

"Ir skaidrs, ka maksimāls labums mums visiem būs, ja lietosim maskas, distancēsimies divu metru attālumā, mazgāsim rokas un katrs atsevišķi vai ar tuvākiem ģimenes locekļiem dosimies aktīvā atpūtā laukā. Lūdzu, darīsim tā visi! Maskas lietošana ir nenozīmīga neērtība, salīdzinot ar tām ciešanām, ko var nodarīt ģimenei Covid-19," pauž asociācija.

LĀZA aicina valdību atrast līdzekļus, lai varētu palielināt Covid-19 testēšanas iespējas, atrast arī līdzekļus, lai maznodrošinātiem Latvijas iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt maskas par velti.

"Aicinām valdību iegādāties jauno siekalu eksprestestu, kas atbildi sniedz daudz ātrāk un kas ir precīzs. Mēs aicinām valdību atbalstīt cilvēkus, kuri nonākuši trūkumā, jo Covid-19 būtiski ietekmējis viņu ikdienas iztikšanu, vai kuriem līdz tam ir tikai nedaudz," rakstīts paziņojumā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu