VUGD informē par rīcību, aizdegoties transportlīdzeklim

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Degošs auto. Ilustratīvs attēls.
Degošs auto. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šodien plkst.11 Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā informēs par rīcību gadījumos, kad aizdegusies automašīna.

Tiešraide: VUGD informē par rīcību, aizdegoties transportlīdzeklim

Šogad ugunsdzēsēji jau dzēsuši vairāk nekā 350 ugunsgrēkus transportlīdzekļos, un tajos cietuši deviņi, bet gājuši bojā trīs cilvēki. Pērn dzēsti 600 transportlīdzekļi, bet 2018.gadā - 622.

Lielākoties degušas vieglās automašīnas, bet nereti aizdegas arī kravas transports, savukārt vasarā un ražas novākšanas sezonā - traktortehnika un kombaini. Šie gadījumi ir atšķirīgi - no pāris kvadrātcentimetru lielas gruzdēšanas vados līdz atklātai liesmai visa transportlīdzekļa platībā.

Biežākie ugunsgrēku iespējamie iemesli ir problēmas transportlīdzekļa elektronikā, nekvalitatīvi veikts transportlīdzekļa remonts, neuzmanīga apiešanās ar uguni, kā arī ļaunprātīga dedzināšana.

Pārvietojoties ar transportlīdzekli un sajūtot deguma smaku vai pamanot dūmus, ir nekavējoties jāapstājas un jāizslēdz transportlīdzekļa aizdedze, norāda VUGD. Tāpat nekavējoties jāizkāpj. Durvis un logi pirms tam jāaizver, lai automašīnas salonā ieplūstošais skābeklis neveicinātu degšanu.

Tāpat jāzvana uz vienoto ārkārtas izsaukumu tālruņa numuru 112 un jāizstāsta par notikušo. Savukārt, ja ir pārliecība par savām iemaņām un nepastāv apdraudējums veselībai un dzīvībai, var sākt dzēšanas darbus ar ugunsdzēsības aparātu.

Vispirms no automašīnas jāpaņem ugunsdzēsības aparāts un tikai tad lēnām jāatbloķē motora pārsegs. Ja salonā jau redzama atklāta liesma, nedrīkst vērt vaļā durvis, lai neveicinātu degšanu, skaidro VUGD.

Ugunsdzēsēji glābēji ir jāsagaida jebkurā situācijā, arī tad, ja ir izdevies saviem spēkiem nodzēst ugunsgrēku.

Ja iedzīvotāji pamana, ka citā transportlīdzeklī ir izcēlies ugunsgrēks, nekavējoties ir jāzvana uz vienoto ārkārtas izsaukumu tālruņa numuru 112. Nevajag paļauties, ka kāds cits jau to ir izdarījis, norāda VUGD.

Katru gadu, veicot dzēšanas darbus pirms glābēju ierašanās, vairāki cilvēki gūst apdegumus un citas traumas, tāpēc pirms sākt ugunsgrēka dzēšanu, jāizvērtē iespējamais apdraudējums.

VUGD atgādina, ka spēcīgā karstuma un liesmu ietekmē var sprāgt transportlīdzekļa riepas un degvielas bāka, savukārt, atverot motora pārsegumu vai durvis un logus, straujš skābekļa pieplūdums ugunij var veicināt degšanu un vairākkārtīgi palielināt liesmu apjomu.

Normatīvie akti nosaka, ka transportlīdzekļi ir jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem, piemēram, vieglās automašīnas jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem, kuru dzēstspēja ir vismaz 5A 21B. Reizi gadā īpašniekam ir jāveic ugunsdzēsības aparāta vizuāla apskate, savukārt pēc ražotāja noteiktā garantijas termiņa beigām sertificētā apkopes punktā - ugunsdzēsības aparāta tehniskā apkope.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu