Covid-19 ⟩ "Top mediķi, kas nezinās, kā pareizi durt vēnā". Medicīnas studente atklāti par mācībām un Latvijas pacientu attieksmi (14)

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Es vēlētos, lai manu viedokli publicē anonīmi. Patiešām pietiek visu šo mēslu uz savas galvas," sarunu ar portālu "Apollo" iesāk topošā medicīnas māsa, kas redakcijas uzmanību pievērsa ar savu darbību sociālo tīklu komentāros, mēģinot iesaistīties diskusijās ar Covid-19 skeptiķiem. Sarunā jaunā mediķe atklāj, kā šī situācija ir ietekmējusi viņas studijas un kāda ir pašlaik pret medicīnas personālu vērstā attieksme.

"Es pašlaik studēju māszinību otrajā kursā. Pašreizējās situācijas dēļ mūsu apmācība var notikt attālināti un trūkst praktisko nodarbību, kas ir ļoti svarīgas.

Galu galā mēs esam personāls, no kura sagaidīs dzīvību glābšanu.

Diemžēl pašlaik viss ir ļoti nekonkrēti - mums nav ne jausmas, kas notiks rīt vai parīt, kā turpmāk tiks organizēts mūsu studiju process. Pēdējās ziņas ir bijušas par to, ka mācības tomēr notiks klātienē, kas, no vienas puses, ir pozitīvi, taču raisa arī uztraukumu - es, tāpat kā daudzi mani studiju biedri, strādāju medicīnas iestādē, un pārvietošanās tikai palielina risku saslimt ar Covid-19."

Sarunā mediķe atklāj, ka apgrūtinātas ir arī iespējas praktizēt slimnīcā - līdz ar saslimušo skaita palielināšanos arvien vairāk saslimst arī mediķi paši.

Medicīnas iestādes veido grafikus, lai samazinātu personāla pavadīto laiku riskantajos apstākļos, taču arī šajā jautājumā valda neskaidrība - Latvijā nevalda medicīnas profesionāļu pārpilnība un šī situācija nenāk par labu ne pacientiem, ne ārstiem un medmāsām, kuriem nav pilnas skaidrības par savu nākotnes noslodzi.

"Es strādāju operāciju blokā. Pašlaik strādā sešas operāciju zāles, taču jau pašlaik tiek runāts par to, ka drīzumā aktīvas varētu būt vien divas zāles, uz kurām būs norīkota tikai viena brigāde.

Pašreiz izskatās, ka vienu nedēļu varēšu strādāt un trīs - sēdēt mājās.

Citu risinājumu nav, jo citādi nevar ierobežot laiku, kuru medicīniskais personāls pavada kopā, kas, savukārt, var izraisīt ļoti strauju saslimstības izplatību."

Sieviete stāsta, ka vislielākais izaicinājums, studējot pašreizējos apstākļos, ir ierobežotā pieeja pacientiem.

Pašlaik ir grūti saprast arī to, kā tiks kompensēts klātienes nodarbību trūkums. Lai arī praktiskās nodarbības ir jāveic klātienē, arī "teorētiskajās" nodarbībās krietni noderētu strādāšana ar instrumentiem un "īstiem cilvēkiem". 

"Mūs pašlaik attālināti māca par to, kā veikt injekcijas.

Realitātē tas nozīmē, ka tiek sagatavoti mediķi, kuri nemaz nezina, kā iedurt vēnā vai sagatavot procedūrai galdu.

Medicīnas profesionāļi var praktizēties tikai uz pacientiem - citādi jebkurš varētu kļūt par ārstu, apskatoties pāris video internetā."

Kā otru lielāko izaicinājumu topošā medicīnas māsa min cilvēku nicīgo attieksmi pret medicīnas personālu un šo cilvēku veselību pandēmijas apstākļos.

"Pavasarī slimnīcā bija gadījums, kad vīrietim bija iespējama inficēšanās ar Covid-19. Pacients aizsargtērpos ģērbtu medicīnas profesionāļu pavadībā tika pārvests no vienas nodaļas uz otru.

Ieraugot, to, kādi aizsardzības pasākumi tiek ievēroti, pacients novilka masku un tīšām sāka klepot medicīnas personāla virzienā.

Tas bija mirklis, kurā man nācās apdomāt savu profesijas izvēli - vai tiešām es vēlos palīdzēt cilvēkiem, ja pretī var gaidīt šāda attieksme."

Uz jautājumu par to, vai pacientu attieksme pret drošības pasākumu ievērošanu pēdējā laikā ir uzlabojusies, mediķe atbild - jā. Tas ir skaidrojams arī ar to, ka nu daži drošības pasākumi, piemēram, maskas vilkšana, ir kļuvuši obligāti un pacienti rēķinās, ka tad, ja tos neievēro, medicīnas pakalpojums var tikt liegts. Tas mediķiem rada drošības sajūtu, taču tā nav liela - galu galā, nereti cilvēki saslimst ar Covid-19 pēc testa veikšanas un rīkojas tā, it kā būtu veseli.

"Šobrīd attieksme nav nopietna. Visvairāk, protams, sāp tas, ka medicīnas personāls tiek "nolikts zemāk par zāli".

Sāpīgi ir tas, ka ir cilvēki, kuriem šķiet, ka viņu internetā sagrābstītās "zināšanas" ir vērtīgākas par tām, kuras cilvēki iegūst ar smagu darbu.

Es gaidu, kad tiks ieviesti striktāki ierobežojumi, jo pašreiz izskatās, ka situācija kļūs krietni smagāka. 

Ir grūti arī patiešām izglītot sabiedrību, ja augstas valsts amatpersonas bez kautrēšanās publicē video par to, cik aizsargmaskas ir nederīgas un bezjēdzīgas.

Šo viedokli nekritiski uzņem vairāki tūkstoši cilvēku, kas dezinformāciju izplata tālāk - beigās muļķa pozīcijā, protams, atkal nonāk mediķis.

Mēs šajā situācijā esam visai bezspēcīgi - informācijas netrūkst, un sevis pasargāšana ir katra individuālā atbildība.

Valstij vajadzētu rīkoties proaktīvāk - labs solis būtu to pašu sejas aizsargmasku nodrošināšana, jo pašlaik ir novērojams, ka cilvēki vairākkārtēji lieto to pašu masku, kas nav efektīvi."

Lūgta komentēt to, kā, viņasprāt, atšķiras sabiedrības attieksme pret notiekošo rudenī un pavasarī, topošā medicīnas māsa stāsta, ka "tagad šķiet, ka pār sabiedrību valda nogurums, depresija vai vienkārši vēlme pierādīt, ka esi gudrāks par visiem citiem.

Cilvēkiem ir jāsaprot, ka pašlaik runa ir ne tikai par īstermiņu, bet arī valsts nākotni.

Pašreizējās situācijas dēļ cilvēki nevarēs kļūt par savas jomas profesionāļiem, nevarēs pienācīgi strādāt, nevarēs uzturēt šo valsti.

Mums ir jādara viss, kas ir mūsu spēkos, lai šo situāciju atvieglotu".

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu