Raidījums: Pagaidām neplāno ierobežot plānveida medicīnas palīdzību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
01
01 Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien Stradiņa slimnīcā bija 17 ar Covid-19 sasirguši medicīnas darbinieki, bet piektdien, 30. oktobrī, – jau 20. Līdzīgi arī Austrumu slimnīcas un citu medicīnas iestāžu mediķi inficējas un nonāk pašizolācijā, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pagaidām šie un citi objektīvi apstākļi ir galvenie iemesli, kāpēc pacientiem mēdz pārcelt plānveida operācijas vai konsultācijas, un centralizēti plānveida medicīnas pakalpojumus pagaidām neierobežos.

Kāda ģimene LTV stāstīja, ka tēvs no rīta ieradies slimnīcā uz plānveida operāciju, bet pēc brīža jau sēdējis taksī, jo operācija atcelta. Vīrieša meita stāstīja – tēvs divus mēnešus cieš stipras sāpes. Tagad jāgaida vēl nedēļa, līdz atkal tiek solīta operācija.

"Atsevišķos gadījumos mēs sazināmies ar pacientiem un atceļam šīs operācijas, man jāatvainojas, ka netika informācija sniegta savlaicīgi. Protams, būs arī kolēģi, kas saslimuši ar Covid-19 un arī kontaktpersonas, kas arī var būt iemesls, kāpēc atsevišķus plānveida pakalpojumus mēs nevaram sniegt, bet kopumā šobrīd turpinām plānveida palīdzību," informēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

Analizējot pavasara pieredzi, kad plānveida medicīnas aprūpes pakalpojumi tika ierobežoti, Veselības ministrijā nonākuši pie secinājuma, ka to nedrīkst darīt.

"Šobrīd Veselības ministrijas un speciālistu vienots viedoklis ir, ka šis būtu absolūti galējs risinājums tad, kad ir skaidrs, ka esam tādos inficēšanās skaitļos, ka vairs tāda neliela apmēra ierobežojumi nelīdz," sacīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Lai gan rīkojuma par plānveida medicīniskās palīdzības atcelšanu valstiskā līmenī nav, tomēr realitātē viss nenotiek pēc optimistiska scenārija. Mediķi slimo, un pakalpojumi tiek pārcelti. Taču ne atcelti. Austrumu slimnīcā apgalvo, ka joprojām strādā ar pilnu jaudu.

"Ja rodas situācija, ka personāls vai nu ir inficēts, vai atzīts kā kontaktpersona, šī personāla skaits var samazināties, un tad slimnīca iekšēji mēģina atrisināt šo situāciju, personāls tiek pārvietots no citām struktūrvienībām. Šāds plāns mums ir, un mēs operatīvi katru dienu sekojam līdzi," uzsvēra Rīgas Austrumu slimnīcas ārstniecības direktors, ķirurģijas galvenais speciālists Haralds Plaudis.

Arī Stradiņa slimnīcā norāda – kamēr būtiski nepieaugs neatliekamās palīdzības apjomi, tikmēr konsultācijas, izmeklējumus un plānveida operācijas neatcels.

"Šobrīd aptuveni 70% no mūsu slimnīcā sniegtās palīdzības ir neatliekamā palīdzība un 30% plānveida palīdzība; ja vairāk būs neatliekamā palīdzība, tad mēs, protams, resursu tērēsim neatliekamās palīdzības sniegšanai un proporcionāli samazināsim plānveida palīdzību, atstājot, protams, to palīdzību, ko mēs nevaram pārtraukt vai kuras pārtraukšana var radīt neatgriezeniskas sekas pacientu veselībai," skaidroja Muciņš.

Stradiņa slimnīcas vadītājs gan piebilst, ka situācija mainās ļoti strauji.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu