FOTO ⟩ Peipusa ezerā noķerts dzeltens zutis. Zinātnieki apgalvo, ka tas ir ļoti rets mutants (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Erakogu

Pagājušajā nedēļā Igaunijā, Peipusa ezerā noķerts banānu krāsas zutis. Pēc zinātnieku domām, tas ir ļoti rets mutants, vēstī laikraksts "Postimees".

"Draugs man atsūtīja fotogrāfiju un jautāja, vai es kādreiz esmu redzējis īstu zelta zivi. Tas bija zutis, bet mutējies. Draugs teica, ka radības acis noteikti nav tādas kā zutim," stāsta Pelvas iedzīvotājs Urmass Randlahe.

Pēc tam, kad zvejnieks nofotografējis neparasto zuti, viņš zivi izlaidis atpakaļ ūdenī. Urmasa draugs nevēlējās sabiedrības uzmanību, bet tomēr viņu interesēja zinātnieku viedoklis.

"Šo zuti nevar nosaukt par īstu albīnu, jo tam nav sarkano acu," skaidro Vīno Vaino, kurš ir Pērnavas koledžas ihtioloģijas un zvejniecības nodaļas vadītājs.

Foto: Erakogu

Igaunijas Lauksaimniecības universitātes un vides institūta zušu zinātnieks Ains Jerters pastāstīja, ka šis ir trešais zutis-mutants, kas nozvejots Igaunijas ūdeņos.

"1980. gada vidū kāds zvejnieks mums atnesa tieši šādu zuti, mēs turējām viņu akvārijā vecajā universitātes ēkā," sacīja Jerters. "Zutis lielajā baseinā dzīvoja vairāk nekā gadu, mēs to rādījām bērniem un citiem Limnoloģijas centra apmeklētājiem."

Vēl vienu šādu zuti kāds igauņu zvejnieks noķēris 2005. gada 30. jūlijā netālu no Tartu.

Indreks Bremruds, viens no zušu audzētavas vadītājiem netālu no Vīlandes, pastāstīja, ka septiņu gadu laikā tie ir izaudzējuši apmēram duci albīnu zušu un tie izskatoties citādāk.

Kā norāda Jerters, dzelteno zušu gadījumā mēs runājam par pigmentācijas kļūdu: ģenētiskās modifikācijas dēļ zutis neiegūst savu parasto tumšo krāsu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu